Прочитај ми чланак

Слободан Рељић: Мрачни трагови операције КОВИД-19

0

Аналитичари виде да је ковид служио да маскира кризу капитализма „као ванредну ситуацију у јавном здравству“. Историјска је чињеница, по Теду Ризу, да је „капиталистичка стопа профита опала од процењених 43 одсто у 1870-им годинама на 17 одсто у 2000-им. Иако су плате и корпоративни порези смањени, експлоатација рада је све више недовољна за захтевне акумулације капитала“

Вратио нам се ковид министар. Ако сте се питали због чега, објаснио је ових дана: „Убудуће када вам неки лекар каже да не треба да се вакцинишете, Лекарска комора Србије ће покренути процес, подићи пријаву (против њега) за угрожавање здравља и живота људи“, објављује достигнуће др Златибор Лончар и прети: „Кад сте то урадили, ићи ћете на суд части који има комора. Значи, вероватно ћете изгубити лиценцу. То је одлука струке… чланови ЛКС су сви лекари у Србији. Подржавам ту одлуку и једноставно то је нешто што је неминовно“.

КОВИД ПАСОШИ

Ако се питате како се тога струка баш сад сетила (па Лекарска комора Србије постоји од 1901 – каквих је ту лекара било па се нико пре Златибора није сетио те мисли изванредне), одговор је ту: „ Сматрам да ћемо ми морати, пре или касније, доћи до ковид пропусница!“ Да. То су ковид пасоши пред којим се свет згрозио, а Златиборови ментори из Светске здравствене организације су морали да се повуку. Ипак, српско ђаче ће нам рећи да је то, да нам уведе ковид пасоше, „из једноставног разлога – да би се спасавали здравље и људски животи“.

Али наш министар је преучио. И сама СЗО је ових дана морала да повуче ручну. То што овде Златибор ради – да суверена држава постане трансмитер суперпамети из СЗО – морало је да се одложи. Бил Гејтс енд компани (и мало дете зна да је Бил „власник“ СЗО) морали су да спинују да ће „разговори у циљу постизања глобалног споразума како се боље борити против пандемије бити завршени до 2025. или раније“. Преговарало се две године, али „организација није успела да разреши дубоке поделе између богатих и сиромашнијих земаља“.

Да Ројтерсова вест не би била баш истинита, СЗО додаје да се „ипак постигао паралелни договор о ажурирању постојећих правно обавезујућих здравствених правила“. А Златиборов предводник Тедрос А. Гебрејесус, ваљда најбеспризорнији учесник у ковид операцији, објашњава да је и то „историјска одлука“ јер показује „заједничку жељу држава чланица да заштите свој народ, и људе свуда у свету“.

Јасно је куда влада Србије иде. За Тедросом и противно логици суверене земље. Јер нормалан пут је на другој страни. Ево примера.

ФИЦОВ ПУТ ред нама је изјава словачког премијера пред својим парламентом. Роберт Фицо је почео од последица: да је уочено да су вакцине произвеле „разне срчане последице“ у размерама које надилазе претходно стање, а – вакцина власт која је то спроводила тврдила је „да је та вакцинација била најбоља на свету“. И питања: „колико нам је остало вакцина које су истекле и колико је новца пропало? Шта знате о куповини медицинске опреме и тестова? Шта знате о менаџменту и доношењу разних мера, што по нашем мишљењу треба испитати, да ли су значајно повећале смртност? И сви сте се смејали другим државама… Смејали сте се Русији, где су стајали на принципу индивидуалне примене према пацијенту. И они су успели много боље него ми у Словачкој“.

Друштво се мора суочити с мрачним чињеницама: „Имамо 21 хиљаду смртних случајева што повезујемо са чињеницом да владе од 2020. нису биле у стању да се снађу и само су тражиле економске користи. И наравно, желели су да повлађују фармацеутским компанијама, од којих су куповали огромне количине непотребних медицинских средстава а и вакцине.“ Премијер је подсетио да је то јавно рекао и председници Европске комисије, за „те сумње које су повезане са њом и са највећом куповином вакцина у историји Европске комисије. Која је размењивала тајне СМС поруке са директором ‘Фајзера’… И да је извештај посланицима Европског парламента подругљив. У њему је све затамњено. Никад нећемо сазнати истину о улози фармацеутских компанија и ко је заправо организовао цели циркус око ковида.“

Али његов народ чека одговоре шта су словачки званичници радили: „Шта је то заправо било? Зашто су људи вакцинисани? Како су коришћене експерименталне вакцине без икаквих испитивања? Зашто су све врсте лекова гуране у људе? Зашто је учињено то свеобухватно тестирање? Ко је то купио? Зашто? Колико је купљено? Колико је то коштало? А завршено је милијардама… Милијардама! … Демократија је, понекад, уважавање другог мишљења… У овим условима одлучили смо да формирамо канцеларију коаутора владе… А ми ћемо рећи словачкој јавности шта се, забога, заправо догодило током тог ковида. Данас знамо једну ствар: Имамо 21 хиљаду мртвих на рукама. Хвала вам.“

Делује логично. Каква СЗО! Имамо своју владу – она је из нас вукла кредибилитет да се понаша како се понашала у великој драми и нама ће положити рачуне. И добре и лоше.

ФАУЧИ ОТВАРА ВРАТА Таква врста делатности није, ипак, ексклузивизам човека од интегритета као што је Фицо. Ево, Американци су извели главног епидемиолога (био је најистакнутији у том послу у свету) Ентонија Фаучија пред поткомитет Представничког дома а који, обратите пажњу, „води истрагу о пореклу вируса“.

Фаучија нигде дуго није било, али морао је на испитивање. Извучен је транскрипт његових говорења иза затворених врата. Колико год се Фаучи вадио на „не сећам се“ (има 84 година), објаснио је да су се правила којима су они терорисали Американце и читав свет „једноставно појавила и нису била заснована на основаним студијама“. Чувена „социјална дистанца“, коју је пропагирао др Кон, није ништа… Измишљотина! А Фаучи се сећа да је није он измислио него да је то стигло из Центра за контролу и превенцију болести.

Републиканска конгресменка Марџори Тејлор Грин тражила је да се Фаучи затвори. Јер државне паре су разбациване као слама. Нпр. научници (дакле, струка!) из Националног института за здравље су узели 700 милиона долара само за хонораре. „Да ли је исправно да научници и лекари које плаћа амерички народ, порески обвезници, добијају патенте за које им се исплаћују милиони и стотине милиона долара хонорара?“ Ту је седела и жена на чијој мајици је писало: „Фаучи мора бити затворен.“

Иначе, и у Србији је, како рече демограф Горан Пенев, у 2021. „достигнут вишедеценијски максимум укупног броја умрлих и опште стопе морталитета“. Не знам да ли њега министар сврстава у струку, али он рече – ковид-19. Наше власти ништа.

Др Лончар свакако не држи до америчких конгресних активности, јер ми смо друго. Др Предраг Кон и др Бранислав Тиодоровић, наравно, ни у ком смислу не могу да се поистовете са др Фаучијем, доста им је било што су се поистовећивали у ковид добу.

ПОВЕЋАЊЕ СМРТНОСТИ И њима можда јесте занимљиво то што Џефри Сакс ових дана подастире чињенице које вирус корону смештају у модернизовану менгелеовштину – где се на људима, и на човечанству, раде горе ствари и са тежим последицама од Менгелеових експеримената, али – они о томе никад нису хтели да говоре.

Последице операције ковид-19 су онеспокојавајуће. Ми нећемо наводити налазе и закључке нашироко, али ево оно што сад, ипак, објављују мејнстрим медији. Рецимо, енглески Телеграф. Сара Кнаптон, уредница за науку, 5. јуна је повезала нагли пораст смртности у многим друштвима с ковид вакцинама.

Истраживачи са универзитета у Амстердаму „анализирали су чињенице из 47 западних земаља и открили да је од 2020. било преко три милиона вишка смртних случајева, при чему се тренд настављао упркос увођењу вакцине и мера сузбијања“. То је „изазвало озбиљну забринутост“ и логично би било да владе „истраже основне узроке, укључујући могућу штету од вакцина“. Обратите пажњу: преко три милиона људи! Осим два светска, који се то рат може „похвалити“ таквим резултатом?

Кад погледате графиконе за Велику Британију, Канаду, Нови Зеланд, Аустралију, скандинавске земље, Немачку… Све је очигледно. Али владе се не предају. Започела је промена начина израчунавања вишка смртних случајева. „Статистика наша дика, што пожелиш то наслика“ (Влада Булатовић Виб).

Међутим, не иде лако. Аустралијска влада је слободно могла да малтретира Новака Ђоковића, али сад је парламентарац Расел Броадбент „довео у питање лукавство аустралијског бироа за статистику“. Мењајући начин бројања, биро је вишак од 56.058 смртних случајева за период 2020–2023. згурао до 24.351. Није важно што су умрли, важно је да их влада „не носи на рукама“. Нека се о њима брину гробари.

„Астра Зенека“ повлачи вакцину након признања о опасним нуспојавама“. Тако се то каже. „Фајзер“ још плива, али то је „једина фармацеутска компанија која има кривични досије код Министарства правде САД“. „Како, забога, можемо да верујемо конгломерату Биг фарма који је признао кривицу за кривичне оптужбе америчког Министарства правде, укључујући ‹лажни маркетинг› и ‹тешко кршење Закона о храни, лековима и козметици›“, пита се чувени канадски истраживач Мишел Чосудовски, који је увек два корака испред мејнстрим медија.

Дакле, тешко је разумети зашто би се држава Србија уздржавала од онога што је рекао Роберт Фицо за Словачку. А посебно је важно да се држава суочи са чињеницама о много ширим последицама операције ковид-19.

ВЕЛИКА ПЉАЧКА Озбиљни аналитичари виде да је ковид служио да маскира кризу капитализма „као ванредну ситуацију у јавном здравству“. Историјска је чињеница, по Теду Ризу, да је „капиталистичка стопа профита опала од процењених 43 одсто у 1870-им годинама на 17 одсто у 2000-им. Иако су плате и корпоративни порези смањени, експлоатација рада је све више недовољна за захтевне акумулације капитала.“

Сетићете се, да се 2008. сломио банкарски систем, али од тада ништа није рађено озбиљно што би поправило стање. И не може се поправити. Ево чињенице економисте Адама Туза: „Између 1909. и 1916. Хенри Форд је смањио цену модела Т за 62 одсто, од 950 до 360 долара. Сваке године продаја је дуплирана – од 6.000 аутомобила 1908. до 800.000 аута 1917. Данас ту логику не прихватају западни него кинески произвођачи. Електрично возило BYD, које може да пређе изненађујућих 2.000 километара, кад сиђе с траке кошта 100 хиљада јуна (13.800 долара). То је, госпође и џентлмени, истински фордизам XXI века.“

А шта је ту ковид-19? Као што је 2019. упозорио бивши гувернер Банке Енглеске Мервин Кинг, пошто је „опоравак од кризе из 2008. био слабији од оног после Велике депресије“, остало је – да Федералне резерве и друге (западне) централне банке „почну преговоре иза затворених врата“. Уочи ковида се то и десило. „Блек рок“ и та врста памети су одлучили да треба направити „блокаде и глобалну суспензију економских трансакција“. Одмах су Федералне резерве „преплавиле посрнула финансијска тржишта свеже штампаним новцем уз затварање реалне економије да би се избегла хиперинфлација. Закључавање је суспендовало пословне трансакције, што је исцрпело потражњу за кредитима“.

То је „покренуло процес глобалног задуживања без преседана“. Милијарде више нису мера. Билиони су, а трилиони су ante portas. Глобални кредитори држе владе у шах-мат позицији и de facto присуствујемо приватизацији државе. Блек-рокови планирају да кроз ту операцију откупе читав свет. Штампаш новац и купујеш све. То су дугови који не могу да се врате, а намириваће се приватизацијом ресурса широм света. Пошто су дугови у доларима – успорава се и пад америчког долара.

Ми то живимо. Али историја показује да се свет не може одржати на шпекулативним радњама. Сетимо се Хенрија Форда. Мора да се производи. Шибицарење није лоша игра, али од тога може да живи само мала дружина. Али шибицари неће стати докле год има оваца.