Прочитај ми чланак

Уочи напада са Ф-16 на Русију: Путинов ултиматум и збогом Европи

0

Западни свет наставља да бруји након изјаве председника В. Путина о условима завршетка специјалне војне операције (СВО) у Украјини.

Главно је – рат ће бити завршен ако се Оружане снаге Украјине повуку из четири области, које су недавно враћене у Русију. Након тога, Украјина ће се разоружати, а САД и ЕУ ће укинути апсолутно све санкције.

У суштини, ово је ултиматум, како га називају на Западу. Јасно је и то да САД настављају да „играју игру ћурке“. У стварности, то је фронтални судар, када се два аутомобила крећу један према другом. Губитник, односно „ћурка“, сматра се онај ко први скрене да би избегао катастрофу и скоро сигурну смрт за оба учесника.

Ову политичку игру у нашем случају наметнули су дипломци америчких универзитета из „Ивy Леагуе“, велики стручњаци у науци о конфликтима – амерички државни секретар Блинкен и саветник председника Џозефа Бајдена за међународне послове Џејк Саливан.

Данас, после „Путиновог ултиматума“ – у игри је дошло до квалитативног преокрета. Њега су, успут речено, одавно чекали у САД и НАТО-у. Још пре годину дана о њему је говорено у извештају аналитичког центра РАНД Цорп., у којем раде бивши амерички војници и ЦИА оперативци. У извештају су чак наведени циљеви за ракете у случају пораста претњи нашим градовима.

Бивши оперативци ЦИА упозоравали су да ће руске оружане снаге полако, али сигурно, повећавати предност над Украјинцима. Због тога ће бити потребно допунити Оружане снаге Украјине снагама НАТО-а.

Дакле, „Путинов ултиматум“ био је очекивани одговор на развој догађаја, који су Американци предвиђали још пре украјинске офанзиве у јуну прошле године. Наводимо цитат: „Русија циљано погађа ракетама НАТО авио базе у Пољској и Румунији. Затим спроводи пуном размером ракетни удар на објекте алијансе у Европи, укључујући авио базу ‘Рамштајн’ у Немачкој и нафтни терминал у холандској луци Ротердам.“

Што се тиче Румуније и Пољске, то је јасно. Од тамо ће полетати Ф-16. Следећи циљ је холандска лука Ротердам. Она обезбеђује гориво за целу Западну Европу. А Рамштајн – то је немачко село, поред којег се налази највећа војна авио база САД са авионима, складиштима оружја и авио бомбама, укључујући нуклеарне.

Дакле, Американци су још пре више од годину дана савршено разумели како ће се развијати догађаји. Зато је „Путинов ултиматум“ последњи покушај да се спречи такав развој догађаја.

А сада је право време да испричамо где, када и зашто је настала идеја такозване мировне конференције у Швајцарској. Готово цео свет се питао: како је могуће одржати је без Русије? Прави разлог пронађен је у америчким дипломатским изворима, који су доступни јавности, али нико не жели да се у њих упушта.

Идеју за одржавање „мировне конференције“ у Швајцарској по питању Украјине осмислила су два горепоменута грађанина САД – Блинкен и Саливан. Испоставило се да су ова два „хероја“ пре две године почела припреме за председничке изборе у САД у новембру ове године.

Припреме су се састојале из два дела. Први део је била организација и спровођење брзог напредовања Оружаних снага Украјине (ВСУ) према Криму у Запорошкој области у јуну прошле године. Напредовање је требало да се заврши окупацијом Републике Крим од стране ВСУ, заузимањем Маријупоља и почетком потискивања руских снага из Донбаса.

На Западу и у Украјини су били 100 посто сигурни у победу ВСУ. Вера у западно оружје и генијалност њихових генерала била је једноставно неограничена. Радила је магија блиставих слика, тенкова „Леопард“ и „Абрамс“, француских самоходних артиљеријских система „Цезар“.

Сви су они заиста врло лепи, одличног дизајна. Плус десетине шпијунских сателита, плус производи Илона Маска, који жели да покаже да нема везе са ратом у Украјини и чак га активно осуђује. Како ми кажемо – лаже као пас. Али нека га.

Током припрема за напредовање и са чврстим уверењем у његов исход, почели су активни радови на припреми конференције у Швајцарској. Према плану Саливана и Блинкена, председник В. Путин је требало да се преплаши до смрти резултатима украјинског напредовања и затражи милост. Тачно на почетку швајцарске конференције. Зато га нису ни позвали од самог почетка.

Логика је била следећа: успешно напредовање ВСУ – затим швајцарска конференција без Русије – затим ултиматум В. Путину о капитулацији и надокнади штете – затим председнички избори у САД, које треба да добије сами знате ко. Па, за кога раде Блинкен и Саливан.

На њихову запрепашћеност, руска војска не само да је издржала, већ је и почела напредовање на различитим деловима фронта. Напредовање ВСУ се показало као неуспешно. А машину за сазивање конференције у Швајцарској више није било могуће зауставити.

То би значило признање пораза. Зато су Блинкен и Саливан започели „игру ћурке“ против Русије. Или покер – како год желите. Почело је повећавање улога уз примену нових врста разорног оружја. Циљ је остао исти – натерати В. Путина да попусти. Барем до новембра, када би на председничким изборима у САД био представљен победнички кандидат.

Изгледа као јасна логика. Али, за разлику од америчког коцкара, наш шахиста никада неће зауставити сат ако има краљицу с два топа плус ловца с три пешака, док је противников краљ затворен у углу с коњем и паром пешака.

Као резултат, учесници мировне конференције један за другим су почели да се повлаче. На пример, јапански премијер је био на конференцији два сата и затим побегао у непознатом правцу.

Отрежњење се догодило на самој конференцији у Швајцарској, а можда и раније. На пример, током мајског посета В. Путина Кини, одмах након његовог потврђивања на функцији председника.

У Пекингу се догодило следеће. О томе је у свом блогу писао бивши помоћник британског премијера Маргарет Тачер – познати историчар и дипломата, чије име нећемо споменути.

Ево чиме је започео британски старац (бивши помоћник премијера Маргарет Тачер). Пише да је пре посете готово пола године трајала припрема такозваног дипломатског меморандума. Енглез је био запањен тиме што је то био најдужи меморандум на свету: „9000 речи. Текст покрива одбрану, безбедност, нуклеарну енергетику, пољопривреду, транспорт и све што можете замислити. Помињу се практично сви делови света. Само Европа се уопште не помиње.“

Да ли сте потпуно разумели значај ових последњих речи? Западне Европе ни за Русију, ни за Кинезе као да више нема! Она Русији више није потребна. И тада В. Путин поново наступа и каже да европског система безбедности више нема и неће га бити. Следећи је евроазијски систем безбедности, који стварају Руси и и Кинези. Значај Немачке и Француске пада до једва приметног нивоа.

Све ово изгледа сензационално. Главно: Руси и Кинези су поништили Западну Европу. Али водећи западни медији нису обратили пажњу на то. Они Русију и даље сматрају микроскопски малим и настављају да се подсмевају.

Као и у случају с руским оружјем, које, по њиховом мишљењу, је зарђало и неупотребљиво. Такве процене користе европски лидери. Ниједан од њих никада није прочитао оригиналне текстове изјава руског председника.

За њих је много лакше и разумљивије глупо-изругивачки анализе ових изјава у локалним медијима, због чега европски блогери, па чак и украјински, све чешће називају њихове, односно европске вође – идиотима. Замислите да Кремљ гради политику на основу садржаја жутих Телеграм-канала и провинцијских таблоида!

Као резултат, ни Макрон, ни Шолц, ни Сунак с Урсулом фон дер Лајен апсолутно не разумеју шта се дешава у стварном животу. Они настављају да прете не само Русији, већ и Кини новим санкцијама.

Иако, на пример, у САД више од 90% дронова које користе полицајци направљено је у Кини. У Европи исто. При томе, дронови су само на крају много страшнијег списка онога што је направљено у Кини за САД.

И Руси су умешани. На пример, након забране у САД и ЕУ да купују руски квалитетан авио титан, „Боинг“ и „Ербас“ су почели да имају озбиљне проблеме. О томе извештава „Њујорк тајмс“. Произвођачи авиона купују кривотворени титан од ко зна кога са очигледно ниским квалитетом.

Као последица – код неких делова авиона из производње од 2019. године откривене су рупе од корозије. Сећате се како су се код боинга врата откачила у лету? А данас Боингов свемирски модул не може да врати посаду на земљу. На Међународној свемирској станици је настала озбиљна ванредна ситуација. Ето цене рада идиота који виде свет кроз наслове енглеских таблоида.

Али на врху њихових вести одавно нису Руси. Само председник Џозеф Бајден са својим здрављем, председников син Хантер, којег су прогласили кривим и прети му велика казна. И наравно, Трамп. Он је такође проглашен кривим, али наставља да прети Бајденима затвором.

Отуда и жеља групе председника Џозефа Бајдена да остане на власти, како би коначно смирили бунтовника Трампа. Испоставља се да је због тога и био „контранапад“ Кијева у Запорожју, који је завршио поразом.

Због тога и конференција о Украјини у Швајцарској, коју нису на време отказали. Отуда и повећање улога у примени тешког оружја од стране Американаца најмање до новембра. Како би кандидат за председника Џозеф Бајден победио на изборима као победник над Путином у рату у Украјини.

Утолико је охрабрујуће да у западним блоговима и друштвеним мрежама све више оних који отворено пишу да Блинкен и Саливан мисле само о новембарским изборима.

А ево шта је управо написао у свом блогу бивши помоћник заменика министра одбране САД Стивен Брајен:

„Русију све више љуте напади на њену територију и Крим. Ове поруке су обелодањене након серије приватних састанака на економском самиту у Санкт Петербургу. Путин то није рекао. Али нижи ниво руског руководства изражава свој бес и не скрива спремност да удари на НАТО“.

То се неће догодити, ако Блинкен и Саливан престану да плаше старог човека, председника Џозефа Бајдена, „игром ћурке“ и повуку се у своје мрачне јазбине из којих су некада изашли на светло, закључује анализу агенција АН.