Прочитај ми чланак

ХАГ ОПЕТ ХОЋЕ Шешеља у затвор

0

Haski tribunal

Тужилаштво Хашког трибунала затражило је данас, други пут, да расправно веће оптуженог Војислава Шешеља врати са привремене слободе у Србији у судски притвор у Схевенингену.

Тужилаштво је уложило жалбу на одлуку којом је, минуле седмице, веће судије Жана-Клода Антонетија одбило његов први захтев да Шешељу нареди да се врати у притвор.

У жалби, главни тужилац Серж Брамерц понавља тврдњу из првог захтева да је Шешељ, својим понашањем и изјавама у Србији, „поткопао“ дух одлуке о привременом ослобађању коју је, на сопствену иницијативу, „из хуманитарних разлога“ донело веће.

Шешељ је, како је нагласио Брамерц, „изричито изјавио да се неће вратити у Трибунал“ и „запретио је људима који сарађују са Тужилаштвом“.

За разлику од аргумента на основу којег је веће судије Антонетија одбацило први захтев, Тужилаштво тврди да су Шешељеве изјаве „нова чињеница“ довољна за опозив одлуке о привременом ослобађању, која у тренутку доношења одлуке није још била позната.

Одбацујући први захтев, веће је, по Тужилаштву, погрешило када није после Шешељевих изјава, а нарочито оне да се неће добровољно враћати пред суд, није размотрило да ли су сви услови за привремено ослобађање и даље задовољени.

Одлуку о тим захтевима тужиоца Брамерца донеће жалбено веће Трибунала, а не првостепено веће судије Антонетија.

Лидер Српске радикалне странке оптужен је за злоцине над Хрватима и Бошњацима у Хрватској, Војводини и БиХ, 1991-93. У притвору Трибунала био је од 24. марта 2003. када се добровољно предао, а у новембру прошле године је привремено ослобођен до изрицања пресуде.

(slobodnaevropa.org)