Прочитај ми чланак

„Гренел с Вучићем правио споразуме да се укину суђења за ОВК злочине! Имам снимак“

0

Пре неколико дана је на америчкој платформи "Рамбл" вођен интервју са Ричардом Гренелом, једном од најближих сарадника Доналда Трампа и „пријатеља“ Александра Вучића, како су то сами често истицали, рекла је потпредседница ССП-а Мариника Тепић на данашњој конститутивној седници Одбора за контролу служби безбедности.

„Интервју са Гренелом је водио син Доналда Трампа. Оно што је за Србију веома интересантно у том разговору је да је Гренел, ког је иначе Александар Вучић одликовао пре неколико месеци у име државе Србије – рекао да су он и Доналд Трамп са Вучићем и Хашимом Тачијем били постигли историјски договор који је подразумевао укидање суда у Хагу за злочине ОВК највише над српским становништвом. Пошто ја просто не могу да верујем да би Ричард Гренел, обмањивао и америчку јавност и лажно оптужио Александра Вучића који толико говори о српским жртвама, а сада испада да се био договорио са Тачијем да се то одељење за суђење ОВК укине, предлажем да овај Одбор позове и господина Гренела у вези с тим. Посебно што је он човек недавно и одликован од стране ове државе“, нагласила је Мариника Тепић и закључила:

„Зар не мислите да би ваљало да знамо и да Србија да ли је ово тачно или сада и господин Гренел шири неке лажне информације о Александру Вучићу јер је завидан или шта такво? Да нам Гренел лепо каже да ли је тачно да је Вучић правио историјске споразуме да се укину суђења ОВК за злочине над Србима? Позовите и председника Србије, ја снимак имам, можемо да му пустимо, а могу и медији, даћу им, то је велики интервју на јавној америчкој платформи, па и за случај да избегне да дође и одговори нама, можда одговори бар новинарима“, поручила је Тепић.

Највећи део данашњег излагања, Мариника је посветила скандалозном случају у вези нестанка мале Данке Илић из Бањског села код Бора.

„На жалост, нестанак Данке, који је од старта изискивао озбиљну истрагу, догодио се у моменту док је исти доскорашњи министар полиције Гашић очајнички покушавао да сачува своју позицију“, 

„Три су приоритетне безбедносне теме у Србији за које траżим највећу пажњу овог Одбора, јер су све три последица или лошег или неодговорног рада наших безбедносних органа. Или оба. Најпре случај Бор и истрага нестанка двогодишње девојчице Данке Илић, за коју је председник Србије Александар Вучић 4. априла објавио да је убијена и да су ухапшена два лица која су признала убиство. Одмах након тога и полиција саопштава да је испитивањем и претрагом аутомобила у ком су двојица осумњичених били – утврђено да та ДНК припада Данки. Сада, месец дана касније, сазнајемо из Тужилаштва у Зајечару да нема ДНК трагова Данке и да заправо ниједан материјални траг не повезује двојицу осумњичених са њеним убиством“, објаснила је Тепић и рекла да сада сазнајемо и да је само један од двојице је признао убиство, иако су и Вучић и министар полиције Гашић рекли да су обојица.

„Грађани су након тога данима свакодневно информисани из сата у сат о току истраге. То је нагло престало након убиства брата једног од осумњичених за којег је полиција објавила да је умро природном смрћу у полицијској станици, јер је и он био приведен, али је потом установљено да је умро насилном смрћу и са телесним повредама. Е сад, знате ли и да притвор у Зајечару није хтео да двојицу главноосумњичених прими уопште у ћелију – зато што их није прегледао лекар?“, навела је Тепић.

Закључила је да је то резултат рада партијске полиције, а не професионалне.

„Да вас подсетим и да је министар Гашић усред парламента летос слагао да зна ко је убица Оливера Ивановића и оптужио Немце да опструишу истрагу, чиме је изазвао међународни скандал. Зато тражимо и даље све ове информације. Поверење грађана у врх полиције је дубоко пољуљано и другим, а посебно овим случајем“, додала је.

Тепић је оценила да је државна безбедност и безбедност полицајаца и стога, како је рекла, жели да отвори неколико питања у том сегменту.

Тражим одговоре од надлежних органа, али и предлажем Одбору да позове одређена лица, на шта има право, једнако како и други одбори позивају надлежна лица из извршне власти или државних органа која могу да дају важне информације од значаја за грађане и државу. И наиме:

1. Шта је било која од служби урадила када су октобра 2021. добиле информације да је одлучена ликвидација инспектора Миленковића и Митића из Одељења за борбу против дрога, који су разоткрили највећу плантажу и фабрику дроге у Европи?

2. Зашто им је обезбеђење додељено тек две године касније – септембра 2023?

3. По чијем налогу је БИА пратила инспектора Миленковића, који је савладао инспектора БИА на улици?

4.Да ли је тачно да полиција није узела снимке са безбедносних камера који покривају праћење и снимање инспектора Миленковића и његове трогодишње ћерке – један снимак је објавио јуче недељник “Радар” – и на коме се јасно види женска особа која их снима телефоном? Фотографије Миленковића са ћерком су претходно објављене у таблоидима (Република, портал СТ), са тачним делом града где су се налазили и називом локала у коме су били! Да ли је жена која их уходи и снима припадница БИА?

5. И шта ће нови министар унутрашњих послова Ивица Дачић предузети поводом заштите живота инспектора Миленковића и Митића? Пошто су инспектори у међувремену смењени, хоће ли их вратити на радна места на којима су раније били? – питала је Мариника Тепић.

„Уставна овлашћења извршне власти су такође питања државне безбедности. Позивам зато некога да Одбору да објашњење везано за следеће“, нагласила је потпредседница ССП.