Прочитај ми чланак

Грчић не може да поднесе оставку, јер већ 4 и по године није директор ЕПС-а

0

Невладина организација Транспарентност Србија (ТС) саопштила је данас да актуелни вршилац дужности директора у Електропривреди Србије Милорад Грчић не може да буде разрешен, или да поднесе оставку на ту функцију, јер му је мандат за то место истекао у марту 2017. године.

„Он је грађанин који нема ништа већа права да управља највећим српским јавним предузећем од било ког другог грађанина, и једино што може да учини је да престане да се лажно представља и неосновано управља тим предузећем“, навели су из ТС.

Они су навели да према Закону о јавним предузећима „период обављања функције вршиоца дужности директора не може бити дужи од једне године“, као и да „исто лице не може бити два пута именовано на ту позицију“.

Из ТС су оценили да успостављање и функционисање правне државе у тој области „подрива не само што Влада Србије не испуњава своју законску обавезу, већ и то што о кадрирању у јавним предузећима одлучује председник Републике Александар Вучић, који за то нема надлежност“.

„Његова порука Милораду Грчићу на седници Владе протумачена је као позив да поднесе оставку, а сам је пре непуне две године изјавио да ‘не да в.д. директоре’ јер их је лакше контролисати него директоре изабране на конкурсима“, наводи се у саопштењу.

ТС наводи да је Грчић „незаконито“ именован за в.д. 2016. године, јер није испуњавао услов од пет година искуства на пословима за које се захтева високо образовање, јер је дипломирао на факултету „Едуцонс“ из Сремске Каменице у априлу 2012. године.

„У ЕПС-у је, иначе, конкурс за избор директора расписан 23. марта 2016. године, истог дана када је уместо смењеног Александра Обрадовића за в.д. директора постављен Грчић. Тај конкурс до данас није окончан. Упркос томе, нови конкурс је расписан 24. марта 2017, али ни тај конкурс није окончан“, пише у саопштењу.

Из ТС наводе да од 34 предузећа у власништву Србије на која се примењује Закон о јавним предузећима за избор директора, на руководећем месту „у 22 (13 јавних предузећа и девет АД и ДОО) седе људи којима је истекао мандат директора или в.д. директора“, као и да су неки од њих у нелегалном статусу дуже од седам година.