Прочитај ми чланак

Синдикат ЕПС-а: Плате чланова Надзорног одбора 20.000 евра

0

Чланови Надзорног одбора Електропривреде Србије (ЕПС) добијају месечну надокнаду од по 20.000 евра. То је данас рекао главни повереник Синдиката ЕПС-а "Независност" Драгослав Љубичић. Он је за Бету казао да три стручњака из Норвешке у Надзорном одбору Олуф Улсет, Пер Сандеруд и Хилде Бакен, осим што добијају по 20.000 евра месечно, имају право и на надоканду трошкова смештаја и авионског превоза када долазе у ЕПС.

За чланове Надзорног одбора из Србије Владана Живановића, Дејана Остојића и Игора Петковића такође је предвиђена месечна зарада од по 20.000 евра, док представник синдиката Миодраг Ранковић, који је, упркос недостатку адекватне школске спреме изабран за члана Надзорног одбора, прима мању накнаду. Љубичић је рекао да је бивши в.д. директора ЕПС-а Мирослав Томашевић добио отказ, између осталог, и због тога што није желео да потпише решења о тако високим месечним надокнадама.

– Радницима ЕПС-а је од доласка новог Надзорног одбора плата повећана за износ инфлације, што је безначајно, па бар један – два инжењера месечно напушта компанију – рекао је Љубичић за Бету, а преноси 021.рс.

Додао је да верује да, када би се понудио повољан програм за одлазак вишка запослених, отишли би сви радници који вреде јер су незадовољни. Плате у ЕПС-у више се, како је рекао, не налазе у врху списка радника са највишим примањима у општинама где послује ЕПС. Та компанија је 2023. остварила профит од 114,6 милијарди динара, што је близу милијарду евра (966 милиона евра), а Љубичић је рекао да је за више од пола тог износа (550 милиона евра) заслужан бивши в.д. директора Мирослав Томашевић.

Плате генералног директора, чланова Надзорног и Управног одбора ЕПС-а за годину дана порасле су чак седам пута, пренела је Нова.рс. То се, како је наведено, види и у финансијском извештају тог предузећа.

Пре годину дана ЕПС је трансформисан из јавног предузећа у акционарско друштво, чиме је престало да важи ограничење зарада, што се види и у финансијском извештају. Конкретно, како пише у финансијском извештају, укупна зарада органа управљања и надзора у 2023. износила је 470.500 евра, а само годину дана раније, 2022. укупан износ који је издвојен за њихове плате био је око 66.000 евра.

Приликом представљања чланова Надзорног одбора, у јуну прошле године, министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић није конкретно одговорила на питање колико ће они бити плаћени, али је рекла да су „променом правне норме хтели да направе предуслове да нема ограничења зарада за запослене, како би ЕПС на тржишту пословао конкурентно“.