Прочитај ми чланак

Рачуне за струју штампа Телеком, а не ЕПС

0

Телеком Србија у свом Принтинг центру штампа и рачуне за потрошаче Електропривреде Србије, сазнаје портал Н1.

Посао штампе месечних рачуна за утрошену електричну енергију ЕПС је од краја прошле године поверио државном телеоператору – Телекому Србија.

Штампарија Телекома још није преузела штампање свих рачуна за струју – иако штампа већи део – али би у наредних неколико месеци целокупан посао требало да буде пребачен Телекому.

Реч је о рачунима за више од три милиона потрошача, који су до сада штампани у више штампарија ЕПС-а.

Пребацивање овог посла на Телеком Србија одвија се фазно и дуго је планиран, јер је, како је речено за Н1 – процењено да је то исплативије за сам ЕПС.

Иначе, како се наводи, Телекомова штампарија – такозвана служба за Принтинг центар при Дирекцији за ИТ подршку и ИЦТ сервисе, која се налази у Болечу, има капацитете да поред рачуна за фиксну и мобилну телефонију, обавештења за одређени број банака, као и рачуна за поједина јавна комунална предузећа, штампа и више милиона рачуна за ЕПС.

О томе колико ЕПС, заправо, шаље папирних рачуна потрошачима, говорио је и директор ЕПС-а Душан Живковић.

Он је за РТС у децембру истакао да се „тренутно штампа око 3,2 милиона рачуна за струју и да је циљ да се они замене дигиталним“.

– Тренутно се штампа око 3,2 милиона рачуна за струју. Око милион и по измирује се у банкама, док око 270.000 потрошача користи портал „Увид у рачун“ – рекао је Живковић срдином децембра 2023.

Дали посао свом дужнику

Поверавањем штампе рачуна Телекому Србија, ЕПС је, практично, склопио посао са једним од својих највећих дужника.

Подсетимо, портал Нова.рс је у новембру писао да се велики број компанија, које су у већинском или стопостотном власништву државе, налази у топ 20 највећих дужника Електропривреде Србија.

На првом месту је (била) Железара Смедерево која је у стечају, а пета на тој листи је (била) компанија Телеком Србија која је ЕПС-у дуговала чак 1,3 милијарде динара или више од 11 милиона евра.

У фебруару ове године, Електропривреда Србије (ЕПС) одбила је захтев портала и листа „Нова“ за слободан приступ информацијама од јавног значаја и у одговору на упит навела да је списак 20 највећих дужника „пословна тајна“.