Прочитај ми чланак

Газда не прашта издају

0

в

После низа тешких оптужби које је министар привреде Саша Радуловић изнео на рачун вицепремијера Александра Вучића, називајући га између осталог „кочничарем реформи“, одлазећи министар је експресно почишћен из Владе Србије, а његов ресор, у техничком мандату, још брже поверен министру за регионални развој Игору Мировићу. Овим преседаном, Радуловићу који је иначе био Вучићев ванстраначки кадар, стигла је порука да се издаја не прашта.

Већ бивши министар је оценио и да Србија опет иде у сумњиве приватизације.

Радуловић заћутао

Из Радуловићевог кабинета и поред обећања није стигао одговор „Вестима“ на питање зашто је тек сад проговорио о штетним уговорима.
Мирослав Прокопијевић каже да је могуће да је министар прво хтео да сагледа ствари.
Сматра и да је квалификација о кочењу реформи „вероватно тачна“.
– Да се неко други противио Радуловићевим реформама био би притиснут да ћути или оде из Владе, али пошто је то најмоћнији човек у Влади, морао је да оде Радуловић, то је врло јасно – каже Прокопијевић.

– Постоји велика жеља да се настави са субвенционисањем, да поклањамо предузећа, да се праве нетранспарентни „дилови“ без тендера, да имамо Вршачке винограде и Прве петолетке, или 1. мај из Пирота, где кроз приватизацију инвеститори за мале паре купују опрему, а радници остају без посла – навео је Радуловић у образложењу оставке на функцију министра.

Истакао је као „штетан и тајни“ уговор Србије, Јата и Етихада, чија је, како је рекао, ванинституционална имплементација најбољи пример таквог деловања.

Он тврди да је Вучићев кабинет месецима спречавао министарство да добије личну карту Јата, процену вредности имовине компаније, као и да је стопирано спровођење финансијског реструктурирања.

– Пошто је Министарство привреде одбијало да Влади предлаже штетне уговоре, улогу предлагача је супротно закону, преузео кабинет првог потпредседника.

Када смо давали негативно мишљење на закључке Владе, рецимо уношење Јат Кетеринга у Јат, та мишљења нису долазила на дневни ред – навео је Радуловић.

На то му је прилично штуро одговорио Вучићев саветник и члан привремене управе Београда Синиша Мали, који је био укључен у послове око Јата.

Мали је најавио да ће с Етихадом бити на увиду јавности већ после 20. фебруара, када ће са њега бити скинута ознака тајности.

– Ту нема шта да се крије, то је савршен уговор и за Јат и за Владу – тврди Мали који је без изношења детаља о том послу подсетио да је авиокомпанија била „у распаду“, па верује да „није реч о лошем пројекту“.

Овакав готово филмски след догађаја, према оцени економског аналитичара Мирослава Прокопијевића, показује да је бивши министар много наљутио људе који воде државу, као и да ти људи „могу све“ да ураде.

– Именовање другог министра на Радуловићеву позицију у техничком мандату је највероватније цена која му је испостављена за оно о чему је јавно проговорио – тумачи Прокопијевић за „Вести“.

(Вести онлајн)