Прочитај ми чланак

ГАШИЋ: Не размишљам о оставци, све сам урадио по закону

0

bratislav-gasic01foto-vba_f

Министар одбране Братислав Гашић испричао је синоћ у емисији “Око” на РТС-у своју верзију догађаја 13. марта када је у паду хеликоптера погинуло седам особа.

Гашић је рекао да га је директно звао директор болнице у Новом Пазару да затражи помоћ Војске при превозу болесне бебе.

“Здравствени центар и болница Нови Пазар позвали су МУП, а МУП им је рекао да само Војска Србија може да помогне, директор болнице звао је директно мене у Крушевцу у кући…дали су им број из министарства здравља”, рекао је Гашић.

Министар је рекао да је позвао бригадног генерала Предрага Бандића да истражи могућност да ли је могуће извући бебу и превести је хеликоптером до болнице.

“Бандића сам позвао, директно задуженог команданта. Позвао сам га на мобилни телефон службени, он је био на годишњем одмору, али он је командант и кад је на одмору”, изјавио је Гашић.

Он је рекао да су проверили да ли постоје услови за извршење задатка и да је након тога дао сагласност.

„У 19.55 су постојали сви технички услови, летелица је била исправна, дежурна посада у Батајници спремна, ја сам након тога дао сагласност“, рекао је Гашић.

Како је рекао, временски услови су проверени и од стране посаде и оперативног центра, команданта ваздухопловне бригаде, а и извештај комисије је показао да су метеоролошки услови били у складу са обученошћу саме посаде.

Министар је рекао да је позвао генерала Драгослава Сладаковића, команданта 2. бригаде Копнене војске, да га пита да ли је могуће очистити одрон.

„У 19.25 иили 19.24 позвао сам генерала Сладаковића и наложио да наше жандармеријске јединице, да ли можемо са машинама да изађемо на одрон, да ли можемо нашим масинама да очистимо пут…али то није било могуће, био потребно минимум три сата… и ту је испоштована процедура да се оперативни центар копнене војске обавести. Одрон је склоњен у 23.30 по извештају генерала Сладаковића – возила су почела да пролазе, али је било јако опасно“, рекао је Гашић.

Гашић је рекао да је све до тренутка када је чуо да се изгубио контакт са хеликоптером био у Крушевцу.

Показао је и фотографије свог аутомобила као доказ.

„Када сам добио информацију да се хеликоптер изгубио, кренуо сам у 22.30 за Београд. У 23.42 изашао сам са наплатне рампе у Крушевцу и ишао директно на аеродром“, рекао је Гашић.

На питање ко је и када одлучио да хеликоптер, који је требало да слети на Бањички вис код ВМА, слети на аеродром у Сурчину, министар је рекао да је та одлука донета због тренутних лоших услова, а да сада то користи бивши режим што је „јако безобразно“.

„То је покушај замене теза… Пилот и вођа посаде су одлучили без утицаја било кога, зато што су били ложи метеоролошки услови, није било осветљења“, рекао је министар.

Гашић је рекао да пилот Омер Мехић има много искуства и да се из објављених транскрипта види да „да он прихвата да слети на аеродром у Сурчину“ и поновио да сем контроле лета нико није утицао на посаду хеликоптера.

Он је додао и да је пилот Омер Мехић добро познавао аеродром јер је, како је навео, „имао три хиљаде сати слетања на аеродром“.

Министар је рекао да је из војне контроле саопштено да су услови на Сурчину много бољи.

Што се тиче хеликоптера, Гашић је рекао да је он био потпуно исправан, „најбољи хеликоптер у Србији“ који је превозио „најбољу посаду“ у земљи.

„Безбедност путника и посаде је била на првом месту“, рекао је министар.

Оно што њега буни јесте зашто пилот није слетео када је рекао контроли лета да има визуелни контакт са стазом.

„У првом налету каже пилот ‘имам визуелни контакт са стазом, јавите ми када будете угледали возило’… Зашто тада није слетео то нас све интересује“, изјавио је Гашић.

Министар је рекао да има „апсолутно поверење у тужилаштво као независну институцију“ и да , нема право да коментарише да ли је „неспоразум цивилне контроле и пилота утицао на пад“.

Министар је поручио и да ће се одазвати позиву тужилаштва уколико то од њега буде затражено и да позив за то још увек није добио.

На питање зашто није хеликоптер слетео у Батајницу, Гашић је рекао да је тамо „знатно мање опреме за слетање“.

„На Батајници је такође цивилна контрола лета, нису тамо војна лица на торњу, комуникација са пилотом је иста“, каже он.

Гашић је поновио да није имао намеру да иде у Београд и да није организовано слетање у Сурчину зарад „политичких поена“ за њега и министра здравља Златибора Лончара.

„Чули смо се Лончар и ја после свих дешавања, апсолутно нисам имао намеру да идем на аеродром Никола Тесла, једино да се телепортујем на аеродром. Све су то инсинуације. Лончар је рекао ако је потребно да будем ту ту сам, да помогнем, нико није имао намеру да се слика. Медицинска екипа је била на хелидрому ВМА, немојмо да будемо злуради да користимо несрећу за стицање политичких поена и тиража. Зашто би неко организовао онда слетање на аеродром?“, изјавио је Гашић.

Министар је рекао да се до сада није оглашавао јер је желео да омогући надлежнима да обаве свој посао.

„Од првог тренутка сам хтео да се дистанцирам и да комисији дозволим да несметано ради и зато се тек сад оглашавам. Желим да јавност буде упозната са свим детаљима. Начелник генералштаба је тражио да са једног дела документа не скине тајна. То су документи који могу да открију значајне војне тајне, шифре, а нису од значаја за истрагу. Тужилаштво налаже обдукцију, нисам имао увид у патолошки налаз. Начелник генералштаба и ја смо наредили да се утврди дисциплинска одговорност, нико неце бити ослобођен од одговорности“, рекао је министар.

Информацију о алкохолу у крви пилота објавила опозиција

Министар Гашић је рекао да не зна ко је пустио у медије информацију о алкохолу у крви пилота.

„Не могу да знам ко је пустио у медије извештај патолога, о нивоу алкохола у крви и урину Мехића и (Небојше) Драјића (заставника). Друштвено-политички радници имају корист од тога почев од (Драгана) Шутановца, Александра Радића,… Нек им служи на част излазак у јавност са таквом информацијом“, рекао је Гашић.

Он је рекао и да је Драган Шутановац, бивши министар одбране, „најмање позван да коментарише ову несрећу“ и навео датуме авионских несрећа које су се десиле у време бившег режима.

„Медији ћуте о томе. ДС жели да искористи овакву несрећу за напад на Александра Вучића“, рекао је министар.

Сваког дана осећам одговорност, не размишљам о оставци

Гашић је рекао да осећа одговорност, али не због поступања у овом случају.

„Од првог дана заклетве осећам велику одговорност, ја сам министар одбране, војске…Наравно сваког дана осећам одговорност, сваког дана доносим озбиљне одлуке, опасан је и тежак то посао. На свакој војној вежби може да се догоди трагедија. Сносим одговорност као човек, изгубили смо четири врхунска официра, али не осећам одговорност због поступања, апсолутно не. Не знам како бих данас дошао код вас у емисију да нисмо реаговали и да је то дете преминуло. Били смо у једној хуманој мисији“, рекао је он.

Упитан да ли сматра да сноси одговорност навео је да је „апсолутно миран“, јер је све предузето по закону. Додао је да не размишља о оставци.

Претходни режим уништавао ратно ваздухопловство

„2008. године војска је ушла у нову реорганизацију по НАТО стандардима, неке ствари смо видели да морамо да мењамо у наредном периоду. Следи нам наставак реорганизације сходно потребама“, изјавио је Гашић.

Он је рекао да је бивши режим уништавао ратно ваздухопловство.

„Да ли је нормално да мајор Мехић који је моје 64. годиште да буде мајор, а не генерал? 10 година је ратно ваздухопловство уништавано“, рекао је Гашић.

Министар је рекао да може да се направи „поређење од 2012. године када је Вучић дошао на власт у односу на претходни период“.

„Сад имамо дупло више војника у мировној мисији, дупло више војника обучених за резервни састав, раније нам је било попуњено само 50 посто капацитета на војној академији“, рекао је он.

Министар одбране наводи да се још не зна које ће јединице Војске Србије учествовати на војној паради у Москви, поводом Дана победе, 9. маја.

Гашић подсећа да је председник Србије Томислав Николић, као врховни командант, јуче у складу са Уставом и законима о војсци и одбрани, донео одлуку да Војска Србије узме учешће на прослави 9. маја у Москви.

„Не могу још да кажем ни бројно стање ни јединице које ће да учествују, јер мора Генералштаб ВС да да своје мишљење о томе шта је најадекватније“, каже Гашић.

Додаје и да ће 23. априла бити обележено 200 година постојања Војске Србије у Такову.

(Блиц)