Прочитај ми чланак

ДВЕРИ: Тражимо референдум о НАТО истога дана када су и избори

0
Делегација Двери са Сергејом Железњаком, Потпредседником Руске државне Думе (октобар 2015.г.)

Делегација Двери са Сергејом Железњаком, Потпредседником Руске државне Думе (октобар 2015.г.)

Руска подршка референдуму у Србији је од изузетног значаја.

Српски покрет Двери захваљује се потпредседнику Државне думе Руске федерације Сергеју Железњаку на подршци њиховојj идеји да се у Србији распише народни референдум на тему НАТО пакта. Двери сматрају да је од највећег националног значаја и државног интереса да истовремено са ванредним републичким изборима буде одржано и народно изјашњавање по питању до сада склопљених споразума са НАТО-ом.

С обзиром да је преко 80% грађана Србије против уласка Србије у НАТО, а да Скупштина и Влада Србије у континуитету склапају споразуме са НАТО-ом мимо већинске воље народа – СП Двери позивају се на основне демократске вредности и траже референдум да се народ изјасни по овом питању.

Као што је тачно приметио потпредседник Руске думе Железњак, „референдум је најслободнији и најдемократичнији облик изражавања народне вољеˮ и зато Двери не разумеју зашто власт не поштује демократију и избегава да стави овако контроверзно и тешко питање на народно изјашњавање.

Двери констатују да никада владајуће странке СНС и СПС нису у својим предизборним програмима истакле сарадњу са НАТО-пактом и зато не могу спроводити такву политику за коју нису добили подршку на изборима; и додају: нека СНС и СПС на наступајућим изборима слободно кандидују учлањење Србије у НАТО као свој политички програм, па да се види колико ће грађана Србије гласати за то – овако они крше већинску вољу грађана Србије и противно вољи народа на силу Србију уводе у НАТО.

Зато још једном Двери позивају власт да истог дана када буду заказани ванредни републички избори буде расписан и народни референдум на тему за и против НАТО споразума. Избегавање да се одржи референдум на ову тему јасно показује да власт има намеру да мимо воље народа Србију гурне у НАТО.

СП Двери наводе и да посебно треба имати у виду да је потпредседник Руске думе директно позвао колеге из владајуће Српске напредне странке и других политичких странака, као и посланике Народне скупштине Србије у садашњем сазиву, да усвоје одговарајуће нормативне акте који обезбеђују одржавање референдума усмереног на учвршћивање политике војне неутралности коју Србија спроводи.

Извор: Свери, Србин.инфо