Прочитај ми чланак

ДВЕРИ: Шетња за војвођанске фотеље (Видео)

0

dveri-novi-sad-porodicna-setnja-1336034954-157066

 

Повереништво Покрета Двери Нови Сад жели да укаже на неке неправилности у изјавама водећих Војвођанера, током Сучељавања на РТВ. То су у најмању руку неправилности, да не кажемо лажи. Овом приликом ћемо изузети чињеницу да су их Владан Глишић и академик Чавошки разбили у тој емисији на паран парчад, па ћемо се бавити само материјалним чињеницама и лажима Војвођанера, првенствено једне госпође, дрске и чињенички непотковане, Браниславе Костић.

 

Своје излагање бисмо поделили у 3 главне тачке, тј. 3 основне лажи (пардон, неправилности), уз које ћемо приложити corpus delicti, тј. снимке који потврђују наше тврдње.

 1)      Круг око Милетићевог споменика – Лаж! Шетња није направила круг око споменика, него је скренула из Змај Јовине директно у улицу Модене. Без обзира на то, полиција је забранила конференцију Двери испред Милетићевог споменика, иако је могла да направи такозвану „тампон“ зону између простора око Милетићевог споменика и угла између Змај Јовине улице и улице Модене, и тако осигура одржавање оба скупа и заштити Уставом и законом гарантовано право грађана на слободу окупљања. Осим тога,морамо нагласити, овом приликом и то, да полиција у образложењу решења о забрани скупа није навела конкретне разлоге за забрану, него само штуре и опште разлоге, који су прописани у закону. Полиција је дужна да у решењу конкретизује разлоге за забрану, а не да препише одредбе закона. Тиме је полиција прекршила процесна правила о раду управних органа и, на крају крајева, право на добру администрацију, као право које је загарантовано међународним документима о људским правима.

Corpus delicti: У прилогу остављамо време на снимку када госпођа Костић јасно каже да ће поворка направити круг око Милетићевог споменика(и не само то, него и прстом маше у студију, указујући на кружну путању Војвођанерске поворке), као и време на снимку са шетње када се јасно види да поворка није направила горепоменути круг.(снимак шетње-25:08, сучељавање – 10:40)

2)      Друга по реду лаж(неправилност, неспоразум, како год) госпође Костић је да је окупљена руља „уредно“ поздравила присталице Двери који су држали заставу Србије. Не знамо заиста шта је мислила под „уредно“ али свакако то није био људски и културан отпоздрав. Можда је за њих показивање средњег прста култура, ипак су они део једне западне цивилизације, нису они стока, к’о ми Срби, они су велика властела, но код нас Срба показивање средњег прста има строго увредљиву конотацију, но то опет говори о „витештву“ Војвођанера.

Corpus delicti: Сучељавање – 11:48 , Шетња – 20:37, слика у прилогу

Средњи прст

 

3)      Једна ставка везана за господина Oџића, да не испадне да само госпођа лаже (измишља). Господин Oџић рекао да се са Војвођанским питањем не може повући паралела ни са једном европском државом, као и то да они нису ни случајно сецесионисти (прим. аут. Изузећемо овде елементарно незнање господина Oџића о појмовима „сепаратизам“ и „сецесионизам“ на шта му је академик Чавошки указао).

Постављамо питање, ако нису сецесионисти, или сепаратисти свеједно је, зашто су онда окупљени парадери на Војвођанерској шетњи носили заставе Шкотске и Каталоније?

Corpus delicti: Сучељавање 15:08-16:20, Шетња 18:46, слике у прилогу

Шкотска

 

Након свега, желели бисмо да изразимо незадовљство поводом изјаве на митингу да је „Србија најгора“ што неодољиво подсећа на транспарент „Смрт држави“ са параде скарадности 2010. године, којој је присуствовао и тадашњи министар за људска и мањинска права Светозар Чиплић. (corpus delicti: Шетња – 32:00)

Ради подсећања, Уставни Суд је поништио 22 одредбе Статута АПВ и Закона о преносу надлежности АПВ. Ипак, госпођа је неколико пута узвикивала како је Нови Сад главни град чиме је показала велико непоштовање државних институција Републике Србије. (corpus delicti: Шетња – 31:20)

Каталонија

 

Да закључимо, као што се види на снимку, у војвођанерској поворци учествовали су људи из Суботице, Сомбора, Бечеја, Кикинде, Панчева, Вршца,Ковачице, Сремске Митровице, Шида и Старе Пазове. Уколико узмемо у обзир број парадера, схватамо да се ради о једној маргиналној странци. Можда они своју бројност оправдавају тиме да су ови људи представници свих других присталица? Ако свој политички програм базирају на одлуци недемократске, једнопартијске и тоталитарне скупштине с краја Другог светског рата, која није изабрана ни на каквим изборима, онда могу и своју малобројност да оправдају сличним бесмислицама.

Ипак, њихове скупове обезбеђује и жандармерија! Због чега је то тако? Није ли случајно клика Бојана Пајтића и других аутономаша у северној српској покрајини утицала на такву одлуку Муп-а? Где је градска власт Милоша Вучевића, Александра Вучића и других страних плаћеника била за то време? Очигледно је да је свима у интересу промоција скарадности на улицама, зарад уградње политичких „силикона“ у Бриселу.

 Повереништво Двери Нови Сад