Прочитај ми чланак

Кремљ: Петиција за долазак НАТО војника у Украјину је опасна провокација

0

Дмитриј Песков је коментарисао петицију на сајту украјинског председника којом се предлаже долазак стране војске на украјински фронт и информације СБУ о покушају атентата на Зеленског

Директна интервенција земаља НАТО-а на фронту у Украјини могла би да буде изузетно опасна, упозорио је портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришући петицију на званичном сајту председника Украјине Владимира Зеленског у којој се позива на долазак стране војске.

„Русија пажљиво прати ситуацију“, нагласио је Песков и оценио петицију као опасну провокацију.

Док НАТО земље све чешће говоре о директној интервенцији у украјинском сукобу, на сајту украјинског председника објављена је петиција којом се предлаже да све земље чланице Европске уније, Велика Британија и САД пошаљу своје трупе на територију Украјине.

До данашњег дана петицију је потписало 1.827 од 25.000 људи, колико је потребно како би се узела у разматрање. 

Песков сматра да не треба веровати информацијама које шири Служба безбедности Украјине (СБУ).

На овај начин је прокоментарисао извештај СБУ о наводно откривеној „завери страних обавештајних служби“ које су припремале атентат на украјинског председника и неколико шефова безбедносних снага земље.

Према СБУ, руске специјалне службе планирале су да ликвидирају Зеленског, као и начелника специјалне службе Василија Маљука, начелника војне обавештајне службе Кирила Буданова и других званичника.

У вези са овим случајем су ухапшена два пуковника СБУ, који су наводно преносили тајне информације које су биле неопходне за атентат. Након што је извршен претрес, обојица су оптужена за издају и припремање терористичког напада.