Прочитај ми чланак

ПИСМО СРПСКОГ ПОКРЕТА ДВЕРИ Србима из расејања

0

Поштовани сународници у расејању, Христос Васкрсе!

Желимо да Вас поздравимо и да Вам честитамо наступајуће Васкршње празнике, са надом да ће целокупно српство васкрснути и да ћемо сви заједно дати свој пуни допринос у циљу остваривања слоге и јединства по стратешким питањима за будућност нашег народа.

Изражавамо захвалност, поштовање и разумевање за све што чините на заштити идентитета Срба у расејању у овом тешком времену, што и даље настављате да пружате огромну финансијску и моралну помоћ својим ближњима у Србији, иако и сами знате да је положај Срба из расејања за протеклих седам година у Србији институционално срозан на најнижи ниво.

Подсетимо да је 2012. године укинуто Министарство за дијаспору и да је 2014. године угашена Канцеларија за сарадњу са дијаспором и Србима у региону при Влади Републике Србије. Онда је формирана Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону при Министарству спољних послова, која ево већ пет године нема директора и не функционише у пуном капацитету. Такође је прекинут рад Скупштине дијаспоре и Срба у региону, која се не састаје већ четири године. Дуга је листа ствари које нису остварене а омогућене су Законом о дијаспори и Србима у региону из 2009. године.

Ми апсолутно разумемо Вашу бригу за будућност државе, државних институција и народа који живи данас у Србији, а и свих Срба који живе ван Матице. Знамо да и многима од Вас који живите у расејању није све идеално и да печалбарски живот није лак, стога Вам се стављамо на располагање да и ми Вама помогнемо око ствари које Вам праве проблеме када долазите у Србију.

Двери су организација која се од почетка свога друштвеног деловања занимала за проблеме Срба из расејања, и једна смо од ретких политичких организација која је тај проблем ставила као приоритет у своме политичком деловању. Ми смо увек били за поштовање Устава и члана 13. који каже: „да Република Србија штити права и интересе држављана у иностранству и да Република Србија развија и унапређује односе Срба који живе у иностранству са матичном државом“ .

Као што сте и били сведоци, Двери су се својски трудиле да у оквиру својих снага које имамо као парламентарна странка, учинимо све како бисмо кроз предлоге измена законских решења помогли да се положај Срба у расејању поправи, али као што знате сви ти покушаји су остали мртво слово на папиру. Скупштинска већина ни једном у протекле три године није имала политичку вољу да се позабави тим темама, а посебно када су такви предлози долазили од стране опозиције.

Много пута смо подносили амандмане на Закон о буџету и законе које је предлагала Влада Републике Србије, а који су се тицали чланова везаних за положај Срба из расејања, и ниједан амандман није усвојен, нити је тема Срба који живе ван Србије икада била на дневном реду Скупштине, баш као и тема Косова и Метохије.

Двери су једина парламентарна организација која је Скупштини Србије предложила Декларацију о заштити Срба у расејању и региону у септембру 2017. године, међутим овај предлог никада није био на дневном реду Скупштине, иако смо чак предлагали да то буде предлог владајуће коалиције како би се о овим важним темама ипак расправљало у Скупштини Србије.

Двери су предале Скупштини Србије и Декларацију о геноциду над Србима Јеврејима и Ромима у НДХ, она и дан данас стоји у фиоци Председника Републике, иако смо за ту декларацију добили подршку од Министарства спољних послова Републике Србије.

Одговорно тврдимо да ни један правни акт за протекле три године није усвојен у Скупштини Србије, а који се тицао побољшања положаја Срба из расејања!!!

Шта је са Декларацијом о опстанку српске нације која је помпезно најављивана од представника власти још у јесен 2017. године, а ево већ две године се по том питању ништа није урадило?

Драги пријатељи, поводом актуелне политичке ситуације у Србији, Двери су позвале своје присталице да активно учествују у протестним шетњама по градовима Србије:

– зато што тренутна власт и њено оличење по нашем дубоком убеђењу делују противуставно и зато што мислимо да је фамозно разграничење само увод у нова разграничења, а сведоци смо да се друга страна не придржава ни једног споразума (Дејтон, Куманово, Брисел …),

– зато што је (лажни)услов за наставак преговора са Арбанасима укидање царина, а не укидање (пара)војске, иако и птице на грани знају да је војска једнако држава,

– зато што млади одлазе из Србије главом без обзира, а ми мислимо да је разлог то што се партократија увукла у све поре друштва, а правде и слободе нема зато што се мора спровести нешто што се у условима слободних избора у Србији никако не може спровести,

– зато што актуелна власт не одустаје од пута у ЕУ, а ми бисмо се задовољили само неким европским вредностима, под условом да нису оне које се тичу злоупотребе људских права и слобода, а које су прихваћене у већини држава у нашем окружењу,

– зато што мислимо да ствари морају да се коренито и брзо промене или ће у противном од Србије остати само Београд и то као туристичка дестинација.

Због тога, са апсолутном одговорношћу тврдимо да су актуелни протести спонтано изражавање незадовољства велике већине народа у Србији, који данас живи изузетно лоше.

Драги сународници, Српски покрет Двери као један од оснивача Савеза за Србију нема намеру да учествују у изазивању нереда у Србији, нити да руши државу и њене институције зарад нечијих интереса ван Србије. Међутим, ми желимо да остваримо своја људска права која имамо као људи који живе и стварају у Србији, али и као парламентарна странка, јер нас на то обавезује 190.530 гласова људи који су гласали за нас на парламентарним изборима 2016. године.

Такође тврдимо да иза протеста у Србији не стоје никакве стране обавештајне службе нити земље НАТО пакта и ЕУ, већ напротив, управо представници тих земаља врше притисак на организаторе протеста да престану са шетњама, како би садашња власт у Србији на миру могла да настави преговоре о „нормализацији“ односа са сепаратистима у Приштини.

Драги пријатељи, молимо Вас да заједно погледамо како ћемо се сви ми, и представници власти и представници опозиције, у блиској будућности поставити по питању Косова и Метохије, јер је оно нама свима „грдно судилиште“, на коме су се многи српски владари или прослављали или пропадали. Какав однос будемо имали према Србима са Косова и Метохије, такав ћемо однос имати и према свима Вама који данас живите ван Србије, а који Србију сматрате за своју Матицу.

Ми из Српског покрета Двери и даље остајемо истрајни у политичким циљевима да државне институције по убрзаном поступку треба да крену у решавање проблема држављанства, бирачког права, реституције, отварања архива и тајних досијеа и да је неопходно да се представницима Срба из расејања што пре омогући да имају своје представнике у Скупштини Србије.

Сматрамо да је економско стање у коме се Србија тренутно налази веома лоше и да је неопходно да кроз законску регулативу, пореске олакшице и финансијске подстицаје, олакшамо инвестирање свима Вама из расејања који осећате жељу да помогнете свој крај из кога сте потекли и своју отаџбину.

Мишљења смо да треба направити дугорочну државну стратегију како би се створили услови за повратак људи из расејања који желе да се врате у Србију.

Српски покрет Двери сматра да ће се промена политичког система у Србији десити онда, када нека будућа-одговорна власт успе да нађе модел и начин, да интелектуалну и пословну елиту српског народа из расејања која је данас ван граница Србије врати назад у Матицу, укључи у друштвено-политичке токове и постави на позиције које им по знању и стручности припадају!

Зато Вас још једном позивамо да истрајете у својој борби за очување идентитета и права српског народа у земљама у којима живите, и будите уверени да ћете у нашој политичкој организацији увек имати, као и до сада, искреног савезника по том питању.

Желећи Вам свако добро,

Срдачно Вас поздравља

Савет за сарадњу са Србима у расејању и региону Српског покрета Двери

                  ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!