Прочитај ми чланак

ДСС: Платформа дебело закаснила, Стефановић: Платформа као Годо

0

Томислав Николић ове недеље о државној платформи за Космет с опозицијом. ДС: Платформа као Годо. ЛДП: Рад на платформи дужи од Николићевих студија.

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун каже да је у току завршно услаглашавање платфоме, док шеф посланика СПС-а Бранко Ружић каже да је платформа комплексан текст на коме треба радити брзо, али не и брзоплето. Премијер Ивица Дачић најавио да ће Томислав Николић ове недеље упознати опозицију са ситуацијом на Косову и Метохији и с планом државе.

Након састанка с премијером Чешке Петром Нечасом, Дачић је новинарима рекао да ће се у процесу израде платформе за Косово и Метохију разговарати и са Србима из Покрајине и да ће саслушати сва релевантна мишљења.

Дачић је рекао да је на синоћњем састанку државног врха и владајуће коалиције анализирано стање на административним прелазима, односно спровођење споразума о интегрисаном управљању прелазима с Косовом, посебно када је реч о наплати царина и поштовању докумената издатих у Србији.

Премијер је додао да је данас у Бриселу састанак радне групе о примени споразума на којем ће бити речи и о отклањању проблема везаних за наплату царине, односно одлагању тог питања до 10. јануара, када ће се о томе наставити разговори.

Дачић је додао да се на састанку владајуће коалиције расправљало и о наставку европских интеграција, о економској ситуацији, а да је о свим питањима, па и о неопходности наставка борбе против корупције, постигнута пуна сагласност представника државног руководства, односно челних људи СНС и СПС, странака стожера власти.

Државни врх Србије синоћ је више од четири сата разговарао о платформи за КиМ, економској ситуацији и евроинтеграцијама. Састанак Вучића и Дачића је трајао до касно у ноћ.

„Разговарали смо о даљим потезима Владе, имајући у виду да је потребно да Влада има снаге и капацитета да оствари оно што су наши задаци и циљеви у наредном периоду… Европске интеграције и Косово и Метохија су веома деликатна питања. Наша платформа не може да буде таква да дођемо у ситуацију да после тога не можемо ни напред ни натраг. Веома је деликатна ситуација у којој се налазе и држава и народ“, рекао је Дачић.

Говорећи о наставку европских интеграција Србије, Дачић је навео да је од кључне важности да се направе позитивни кораци у наредних шест месеци, јер би у супротном због неких процеса у Европи, а пре свега због избора у Немачкој, то питање могло да буде одложено до 2014. године.

Дачић је то рекао након сусрета с премијером Чешке Петром Нечасом, где је рекао да је Србија захвална Чешкој за подршку у процесу евро-интеграције.

„Платформа као Годо“

Посланик ДС Борислав Стефановић изјавио је да од платформе државног врха за Косово не треба очекивати ништа спектакуларно.

Он је оценио да актуелна власт нема „ни јасан став нити план“ за решавање тог питања. Стефановић је новинарима у скупштини рекао да је јавност доведена у ситуацију „чекања Годоа“, али да је мање важно када ће платформа бити представљена од тога шта у њој пише.

Он је најавио да ће ДС, када документ буде објављен, проучити шта у њему пише и одлучити о евентуалној подршци.

„Ова власт нема план, нити јасан став. Према њима, ми смо били највећи издајници, а погледајте шта они раде – како се онда ово зове, ако су нас називали издајницима. И како је процес који смо ми водили у дијалогу са Приштином био нетранспрентан, када данас премијер преговора без икакаве платформе и нико не зна о чему се ради?“, упитао је Стефановић.

Он је рекао да је политика коју актуелна власт спроводи на Косову „шамар у лице“ онима који су за њих гласали на изборима, очекујући да ће поништити све што је претходна влада урадила у дијалогу.

Стефановић је нагласио да иза договора о интегрисаним прелазима којим није успостављена граница, јер нема државних симбола и обележја, престаје свака одговорност претходне владе, а почиње одговорност ове.

„До договора о интегрисаним прелазима смо ми одоговорни, после тога све о наплаћивању или ненаплаћивању царине и официрима за везу у Београду и Приштини је одговорност ове владе. Сада сте ви одговорни да овом народу кажете шта се десило“, поручио је Стефановић.

Он је додао и да је политика актуелне власти произвела протесте привредника на Косову, којима није јасно шта је договорено – да ли оно што пише у закључку владе да се царина неће наплаћивати или то тек треба да се договори 10. јануара у Бриселу.

Посланик ЛДП Бојан Ђурић изјавио је да платформа за Косово и Метохију још није представљена, јер актуелна власт бежи од одговорности и напоменуо да рад на том документу „траје дуже него што су трајале студије председника Србије Томислава НИколића“.

„У шали бих могао да кажем да председник и људи из кабинета који пишу предлог платформе то готово да раде дуже него што су трајале студије, односно израда мастер председника Николића“, рекао је Ђурић новинарима у парламенту.

Он је оценио да озбиљног текста платформе нема због потребе „власти и председника Николића да истовремено очувају рејтинг националног борца и да се нивелише ситуација у којој функционери Николићеве коалиције преговарају са Хашимом Тачијем и постижу договоре“.

Ђурић је оценио и да платформе на озбиљан начин неће бити ни у наредним данима.

„Србија ће затим утонути у период слава, једне и друге Нове године и после средине јануара све бити заборављено, а Срби на Косову или грађани Србије генерално ће бити доведени пред свршен чин“, поручио је Ђурић.

Платформа, према становишту ЛДП, мора да има прецизне рокове и прецизна решења, на којима Србија инсистира, и механизам којим ће Скупштина проверавати процес.

Финално усаглашавање платформе

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је да се коначно услаглашава платфома за КиМ и да очекује да се она брзо нађе прво пред шефовима посланичких група, а потом и у парламенту.

„Не треба журити, треба промислити и усагласити ставове, то може бити, за два-три дана или 10 дана, то је питање за извршну власт“, казао је Дрецун новинарима у парламенту, истичући да треба избећи да се у платформи нађу контрадикторности и да стога треба пажљиво радити.

На питање да ли ће платформа бити спремна до Нове године, он је одговорио да претпоставља да је то могуће.

Он је рекао да је битно да платформа понуди песпективу, одржива решења и основ да Србија може да заштити своје интереса, али да не представља препреку постизању компромиса.

„Треба имати нешто не чему ће моћи да се гради коначно решење за Косово“, казао је Дрецун.

Он је додао и да су протести привредника на северу Косова последица покушаја Приштине да злоупотреби договор из Брисела и да је питање како ће се поставити ЕУ, односно хоће ли изврштити притисак на Приштину да се оно што је гарантовала висока представница ЕУ Кетрин Ештон испуни – односно да се царина не наплаћује док се не постигне договор.

Он је додао и да се данас о томе на техничком нивоу расправља у Бриселу.

Шеф посланичке групе СПС Бранко Ружић изјавио је да ће председник Томислав Николић нацрт платформе о Косову и Метохији шефовима посланичких група представити до краја ове недеље, а да ће они потом, пре покретања процедуре у скупштини, имати прилику да се одреде према том тексту.

„Да ли ће то бити до краја ове године или почетком идуће, не бих могао да лицитирам. Ради се о комплексном тексту који треба да буде рефлексија очувања националних интереса и уважавања реалности. Наравно да треба радити брзо, али не и брзоплето. Најважније је да је државни врх постигао јединство у вези платформе и интеграција у ЕУ и борбе против корупције“, рекао је Ружић новинарима у парламенту.

Упитан о садржају текста, Ружић је рекао да ће он „омогућити правично, праведно и одрживо решење за питање КиМ“.

Говорећи о протесту привредника на северу Косова, Ружић је рекао да је он преурањен и да нису морали до следеће рунде да на тај начин исказују своје ставове, јер су Влада и премијер јасно рекли шта је став владе.

„То питање ће добити свој епилог на следећој рунди разговора када ће се дефинисати која роба на који начин може бити третирана на тим прелазима. Сигурно је да ће решење бити у интересу Срба на северу“, рекао је Ружић.

ДСС: Платформа дебело закаснила

Шеф посланичке групе ДСС Слободан Самарџић изјавио је да је косовска платформа, за ту странку, у великом закашњењу и да је, без обзира на то какав буде њен садржај, касно да било шта промени набоље.

„Што се тиче ДСС, не морају много журити са том платформом“, рекао је Самарџић новинарима у Скупштини Србије.

Он је оценио да Влада Србије води политику према Косову по угледу на претходну владу и навео да се на Јарињу данас дешавају протести због резултата примене споразума о интегрисаном управљању прелазима.

Самарџић сматра да је Србија отишла далеко у подређивању својих интереса захтевима ЕУ и навео да не верује да платформа може да донесе неки преокрет.

„Ако платформа буде само верификовала оно што је влада до сада радила, а бојим се да ће то урадити, она није ни потребна“, рекао је Самарџић.

Упитан за какву платформу је ДСС, Самарџић је истакао да би тај документ морао да буде окренут мерама за очување суверенитета и територијалног интегритета.

„Не знам шта ће у платформи писати, али влада је до сада радила на постепеном предавању Косова и одрицању од свог територијалног интегритета. Добра платформа би ову политику променила за 180 степени“, рекао је Самарџић.

 

(Б92, Бета, Танјуг)