Прочитај ми чланак

Додик по повратку из Москве: МСП Русије ће у Савету безбедности УН представити ставове РС

0
Фото: Танјуг

Фото: Танјуг

БАЊАЛУКА – Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас по повратку из Москве да је финализован договор о позајмици од 300 милиона долара и да ће реализација тог договора почети ове године. Он је по повратку са економског форума „Русија зове“ рекао да је реч о позајмици „једне кредибилне банкарске институције“, не наводећи о којој се банкарској институцији ради.

Додик је навео да се ради о позајмици по повољним условима за РС, са каматном стопом од три одсто на годишњем нивоу и грејс периодом од 36 месеци, уз могуће продужење грејс периода на додатних 36 месеци.

Председник РС је истакао да ће тај новац бити искоришћен за помоћ буџету, али да ће највећи део тих средстава бити употребљен за замену постојећих и скупих кредита и трезорских записа.

„У највећем обиму кредит неће ни бити ново задужење, већ ће бити растерећење задужења које имамо“, појаснио је Додик.

По његовим речима, тај кредит би омогућио стабилност РС и у наредној години, као и лакше спровођење планираних реформи.

Председник РС је додао да је разговарао са представницима Министарства спољних послова Русије, који су му, како је навео, саопштили да ће у наредном периоду у Савету безбедности УН представити ставове Републике Српске у вези са деловањем високих представника.

Он је поручио да „не жели да се сукобљава“ са високим представником у БиХ Валентином Инцком, али да је, како је казао, његов посљедњи извештај Савету безбедности „пун лажних података“.

Додик је још казао да је руским саговорницима поновио да је референдум једно од основних људских и грађанских права, које је стављено изнад сваког закона у БиХ.

„Референдум је сигурно једно од највећих права и афирмација и у том погледу то је био један од аргумената који је изнет на састанку и то је било потпуно охрабрујуће“, рекао је он.

Додик, који је и лидер Савеза независних социјалдемократа (СНСД), рекао је и да његова странка неће бити у овом сазиву Савета министара БиХ.

„Немамо потребу за то“, истакао је он,

По његовим речима, Савет министара није испунио нека дата обећања.

Додик је истакао да Савет министара не може прерасти у Владу БиХ, јер ће „РС зауставити такву централизацију“.

(Бета)