Прочитај ми чланак

До Видовдана ЕУ намеће нове ултиматуме

0

dacictaci(Танјуг, ФоНет)

Београд и Приштина требало би у наредних десет дана да склопе споразум о имплементацији бриселског договора, како би 21. маја Ивица Дачић и Хашим Тачи у Бриселу потписали „уговор“ о нормализацији односа.

Тај темпо и згуснути ред вожње наметнуо је Брисел како би било довољно времена да се спроведе компликована процедура и Србија 28. јуна добила датум за почетак преговора са ЕУ, а Косово закључило ССП.

Због тога ће и следећу недељу обележити покушаји да имплементациони тимови двеју страна сачине заједнички план за реализацију договора, што им до сада није пошло за руком. У среду су тимови имали заједнички сусрет у Бриселу, који су представници Приштине прекинули и напустили, подсећа лист.

„Веома жалимо што је косовска страна напустила преговоре. Још не знамо када ће и како они бити настављени. Српска страна искључиво тражи да се спроведе дух и слово споразума“, рекао је „Новостима“ Марко Ђурић, шеф београдског тима.

Паралелно с радом тимова за примену споразума, нужно је да се постигну и договори из енергетике и телекомуникација, који су такође услов за добијање датума:

„На претходна два техничка састанка није било приближавања ставова. Само смо се договорили о четири теме које ће бити предмет дијалога. То су статус мобилне и фиксне телефоније, међународни позивни број и сарадња регулаторних тела. Очекујемо из Брисела позив на нове разговоре“, рекао је „Новостима“, Расим Љајић, потпредседник владе и члан преговарачког тима.

Коначна одлука Срба са КиМ о споразуму требало би да буде позната почетком идуће седмице, пошто им у посету у недељу долази први потпредседник Владе Србије Александар Вучић.

Кучи: Београд жали што је потписан споразум

Приштина није спремна да почне нове преговоре са Београдом пре имплементације споразума из Брисела, изјавио је заменик косовског премијера Хајредин Кучи, пише дневник Зери.

Кучи тврди да српска страна отеже примену, оценивши да Београд жали што је потписан споразум и жели да разговара о стварима која нису договорене.

Кучи је за дневник Коха изјавио да је српска делегација на последњем састанку у Бриселу покушала да кроз план имплементације споразума постигне друге циљеве, који нису у споразуму.

Он је рекао да српска делегација жели да се формира привремена заједница српских општина пре избора на северу Косова, промене у законима због промена на терену и интеграцију нелегалних безбедносних структура без икакве верификације у косовске структуре.

Коха наводи да је Кучи изразио спремност Приштине да се формира тим за припреме заједнице уместо привременог тела додајући да би могло да буде проблема само ако би тај тим имао подршку Београда за неке деструктивне намере.

И проблем и решење проблема су у Београду, рекао је Кучи.