Прочитај ми чланак

Патријарх неће оставити свој народ на Космету

0

Патријарх Порфирије неће оставити свој народ на Косову и Метохији и учиниће све што је могуће да се с њим сретне и да се с њим заједно помоли Богу што пре буде могуће, истиче се у саопштењу СПЦ

Његову светост патријарха српског Порфирија, који је са још седморицом архијереја требало да, по устаљеној процедури, у поподневним часовима допутује у седиште Српске православне цркве (СПЦ), манастир Пећку патријаршију, ради почетка редовног годишњег заседања Светог архијерејског сабора, на административном прелазу Мердаре су зауставили службеници привремених власти у Приштини и, без икаквог образложења, саопштили да им је забрањен улазак у Покрајину.

„Са становишта људских права и слобода било ког човека, одлука да се поглавару Српске православне цркве и епископима забрани долазак у древно седиште СПЦ јесте неразумна и неприхватљива, у исто време је тачна слика положаја Српске цркве и српског народа на Косову и Метохији“, каже се у саопштењу СПЦ.

Како се наводи, патријарх апелује на све који имају утицај на ситуацију на Косову и Метохији да учине оно што до њих стоји да се престане са флагрантним кршењем људских права српског народа, па и права на слободу кретања српског патријарха, епископа и свештенства.

„Патријарх Порфирије неће оставити свој народ на Косову и Метохији и учиниће све што је могуће да се с њим сретне и да се с њим заједно помоли Богу што пре буде могуће“, истиче се у саопштењу СПЦ.

Заседање Светог Архијерејског Сабора почеће са радом сутра у храму Светог Саве на Врачару где ће Света архијерејска литургија, уз саслужење свих архијереја, почети у 9 часова.