Прочитај ми чланак

У Храму Светог Саве почео Свети архијерејски сабор СПЦ

0

Патријарх Порфирије и епископи Српске православне цркве окупили су се у Храму Светог Саве на Врачару, где је почела литургија која ће означити почетак редовног заседања Архијерејског сабора СПЦ.

У Храму Светог Саве су се огласила звона и архијерејска литургија је почела васкршњим тропаром Христос воскресе.

Литургијом и свечаним заседањем епископа данас је у Пећкој патријаршији требало да почне Сабор, али су у понедељак приштинске власти на прелазу Мердаре забраниле патријарху српском Порфирију и седморици архијереја СПЦ да уђу на КиМ, како би присуствовали свечаном почетку рада Сабора у Пећкој патријаршији.

Патријарх Порфирије и епископи враћени су са административног прелаза односно уручене су им тзв. одбијенице, без икаквог разлога и образложења. Због тога ће Сабор СПЦ почети у Храму Светог Саве на Врачару, где је у девет сати почела литургија.

Након литургије уследиће призив Светог духа и свечано заседање, након чега ће почети и радни радни део Сабора под председништвом патријарха Порфирија у крипти Храма Светог Саве.

Поглавар СПЦ ће се на самом почетку свечане седнице обратити архијерејима и истакнути најзначајнија дешавања у току протекле године и указати на неке од изазова са којима ће се Сабор бавити у наредним данима.

Владике ће се, како се очекује, бавити стањем у епархијама, црквено-просветном делатношћу и стањем у богословијама, ситуацијом на КиМ и другим актуелним питањима у Цркви. Све епархијски архијереји ће поднети свој извештај о раду.

По процедури одређеној Пословником о раду, заседање почиње усвајањем дневног реда који чине приспели предмети достављени од Светог архијерејског Синода, а наставља се разматрањем извештаја о архипастирском раду свих епархијских архијереја, централних црквених тела, органа и завода. На крају заседања Сабор ће о свом раду издати саопштење за јавност, најавила је СПЦ.

Како се очекује, Сабор би могао да траје наредних недељу дана. Такође, у Храму Светог Саве на Врачару током Сабора биће служена и архијерејска литургија уз учешће свих архијереја српске цркве поводом обележавања троструког јубилеја посвећеног преподобном оцу Јустину Ћелијском, а то су 130 година од рођења, 45 година од упокојења и 10 година од канонизације односно уписа у диптихе светих Православне цркве.