Прочитај ми чланак

До када Чеду Јовановића штити посланички имунитет?

0

Лидер Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић током викенда, одмах пошто је пуштен кући са Инфективне клинике где је лечен од тешке упале плућа и вируса корона, у улици Милутина Миланковића на Новом Београду, рекетом за тенис пребио је власника Клинике за физикалну терапију "Физио центар" Жарка Ивковића. Јутрос је напао и Дејана Дубајића, правног заступника ове Амбуланте за рехабилитацију на Новом Београду.

Приликом првог инцидента, Ивковићу је нането више посекотина које су му лекари Ургентног центра зашили, док је Дубајић прошао са лакшим повредама. „Данас“ је покушао да сазна шта је прави повод овог инцидента, али се Јовановић није јављао на телефон, а у ЛДП је овом листу речено да немају намеру да доливају уље на „таблоидну ватру“, пише 021.рс.

screenshot

Против Јовановића, кога штити посланички имунитет, још није покренут поступак, јер тужилаштво чека извештај полиције о догађају, као и лекарски налаз о повредама које је задобио власник клинике.

– Врше се провере догађаја, у току је прикупљање обавештења од свих присутних лица, прибавља се медицинска документација за лице коме су нанете повреде, узимају видео снимци – објаснила је портпаролка Трећег основног тужилаштва Маја Делић.

Поред тога, како је додала, проверава се да ли је Јовановић након што је изашао из болнице, где је био на лечењу, прекршио карантин, односно да ли му је карантин наложен.

Ако тужилаштво, након добијања извештаја, одлучи да кривично гони Јовановића, за његово притварање или макар задржавање у трајању од 48 сати постоји и препрека посланичког имунитета који Јовановић и даље ужива.

Према Пословнику Народне скупштине Србије – чланови 252, 253 и 254 пословника – народни посланик, у складу с Уставом и законом, ужива имунитет од дана потврђивања до дана престанка мандата.

FOTO: Printscreeen

С обзиром на то да нови сазив парламента још није конституисан и да нови посланици нису положили заклетву, лидер ЛДП је фактички још посланик који ужива имунитет.

– У Пословнику пише да ако се народни посланик позвао на имунитет, не може да буде притворен, нити против њега може да се води кривични или други поступак у коме се може изрећи казна затвора, без одобрења Народне скупштине. Да ли ће кривични поступак бити покренут и да ли ће се Јовановић позвати на имунитет још је рано говорити – речено је Данасу у Одбору за административно-мандатна и имунитетска питања.