Прочитај ми чланак

Да ли је Чедомир Јовановић вратио у буџет 216.700 евра због дебакла на изборима?

0

Иако је на парламентарним изборима у децембру 2023. у целој Србији освојио 9.243 гласа, што је у просеку око 1 глас по бирачком месту или 0,24% у односу на број гласалих, Чедомир Јовановић је и даље радо виђен гост на режимским телевизијама и наставља да ради оно за шта је годинама задужен - велича Александра Вучића и напада проевропску опозицију.

Међутим, јавност у Србији остала је ускраћена за информацију Министарства финансија да ли је Чедомир Јовановић испунио своју законску обавезу, односно да ли је у буџет Републике Србије вратио 216.700 евра јер је његова листа „Чедомир Јовановић – Морамо другачије“ имала мање од један одсто гласова, што је буџетски цензус.

У складу са Законом о финансирању политичких активности, Министарство финансија је на рачун седам изборних листа које су положиле изборно јемство 6. децембра исплатило по 25.394.444 динара или 216.700 евра.

Да не би враћале тај новац, свака од седам листа је морала да пређе буџетски цензус од један одсто гласова за већинске листе, односно 0,2 одсто за мањинске.

Пошто од поменутих једино листа Јовановића није прешла „буџетски цензус“, односно освојила је 0,24 одсто гласова, тај новац морала је да врати у буџет у року од 30 дана од дана доношења укупног извештаја о резултатима избора.

Надлежни органи имају обавезу да обавесте грађане да ли је у буџет враћен њихов новац који је Чедомир Јовановић трошио у изборној кампањи која се сводила на емитовање шокантних видео прилога снимљених мобилним телефоном, и то само на друштвеним мрежама.