Прочитај ми чланак

Данас кључан састанак Дачић-Тачи у Бриселу

0

У Бриселу се данас одржава трећи састанак у склопу дијалога Београда и окупаторских власти из Приштине, уз посредовање ЕУ. За исти сто сешће Ивица Дачић и Хашим Тачи.

Нова рунда разговора којим посредује шефица евроспке дипломатије Кертрин Ештон предвиђена је за касно поподне.

Као и пре месец дана председник српске владе најпре ће се око 18 часова састати са Кетрин Ештон, која ће имати одвојени састанак с Хашимом Тачијем, пре но што сво троје седну на заједничку вечеру.

Главна тема разговора биће споразум о интегрисаном управљању прелазима на административној линији, чија пробна примена треба да почне 10. децембра на прелазима Јариње, Мердаре и Кончуљ. Споразум је постигнут током техничког дијалога у марту ове године, а његову примену су досад усаглашавали представници радних група у серији одвојених састанака.

„Непристојна понуда“

Блиц пише да је Тачи спреман да понуди Дачићу да Срби са севера Космета добијају 70 одсто ПДВ-а са интегрисаних прелаза, али под условом да се те општине интегришу у косметски систем. Наводно постоји опција да се за отвори посебан рачун за тај новац који би могао да се користи тек када се реши питање севера Космета.

У кратком саопштењу из кабинета шефице европске дипломатије наведено је само да је реч о трећој рунди дијалога и да очекује да ће се разговарати о даљем напретку у том правцу.

Иначе, у Бриселу већ два дана трају разговори техничких тимова за примену до сада постигнутих споразума у дијалогу Београда и окупаторских власти из Приштине.

Нови долазак Дачића и Тачја у Брисел чека и до сада најпозитивнији извештај о Србији који се нашао пред Европским парламентом, како је то објаснио известилац ЕП за Србију Јелко Кацин.

Толико позитивних тонова у извештају, који је иначе прилично строг, Јелка Кацина нашло се управо захваљујући покретању дијалога Дачића и Тачија, које је Кацин назвао историјским.

Шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер изјавио да је састанак Ивице Дачића, Хашима Тачија и Кетрин Ештон од кључног значаја за добијање датума за почетак преговора с ЕУ. Он је рекао да неће бити нових услова нити изненађења када су у питању захтеви које треба испунити и нагласио да трећи састанак Дачића и Тачија долази у право време.

 

(Б92)