Прочитај ми чланак

Фараж: Трамп толико мрзи ЕУ да наспрам њега изгледам као еврофил

0

У говору на Националној конзервативној конвенцији у Бриселу британски политичар је изнео и своје предвиђање да ће се бивши председник САД вратити у Белу кућу

Британски политичар, предводник брегзита Најџел Фараж изјавио је да бивши а можда и будући председник Сједињених Држава Доналд Трамп толико не воли Брисел да у поређењу с њим он делује као најбољи пријатељ Европске уније.

„Никад не понављам оно што Трамп и ја говоримо у четири ока, али морам да приметим да има тренутака када Трамп чини да изгледам као еврофил ако се има у виду његово мишљење о бриселским структурама“, рекао је Трамп а пренео портал „Политико“.

У говору који је одржао на Националној конзервативној конвенцији у Бриселу Фараж је изнео и своје предвиђање да ће се Трамп вратити у Белу кућу након председничких избора у новембру у САД, те да ће то „бити сјајно“.

Познате су Трампове речи – које је помињао када се први пут кандидовао за председника Америке – да је Брисел налик „пакленој рупи“.

Фараж, за којег се шушка да размишља о повратку на острвску политичку сцену, у говору је позвао преостале чланице Европске уније да напусте блок будући да је антидемократски и да га је немогуће реформисати. Такође, оценио је да су Суд правде Европске уније и Европски суд за људска права исполитизоване институције.

Иначе, поменуто бриселско дводневно окупљање је, по налогу тамошњег градоначелника, забранила полиција, која се окупила на улазу у зграду док је Фараж говорио унутра и спречавала људе да уђу на догађај.

Предвиђено је да се конференција настави у среду, 17. априла, а требало би да говоре и министарка унутрашњих послова Уједињеног Краљевства Суела Браверман, као и премијер Мађарске Виктор Орбан.

Орбан се огласио овим поводом, наводећи на Фејсбуку да је „Брисел управо променио брзину – ако се неко залаже за мир, једноставно му забране приступ“, додајући да се 9. јуна мора рећи „не рату“, алудирајући на изборе за Европски парламент.