Прочитај ми чланак

ДАЧИЋ о „ПЛАТФОРМИ ПРИШТИНЕ“: Тај папир могу да окаче…

0

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић је, поводом најновије платформе из Приштине, рекао да очекује да се Европска унија изјасни о томе.

Приштинске власти су, у тој платформи за, како су назвале, „завршну фазу дијалога Косова и Србије“, навеле да дијалог има за циљ учлањење Косова у УН и „обострано признање“, а Дачић истиче да је дијалог статусно неутралан од самог поцетка и да статус не може бити унапред одређен, преноси РТС.

„Могу они да усвајају шта год хоће, то је папир за унутрашњу употребу, могу да окаче на улазу у косовску владу у Приштини као дневне новине. Тај папир нема никакву важност и ми добро знамо шта они хоће од самог поцетка и управо о томе причамо“, рекао је Дачић у Кикинди.

Поводом платформе из Приштине раније данас огласио се и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић који је рекао да је то питање пре свега за посреднике у дијалогу и упитао како може да се преговара ако се унапред одреди исход преговора.

Одговарајући на питања новинара, Ђурић је рекао да га такав став Приштине не изненађује и да „није више очекивао од политичара који се служе таквим триковима“, упитавши да ли „заиста мисле да може да се преговара“ уколико се унапред одреди исход преговора.

„Ако унапред зацементирате став, онда се поставља питање каква би била могућност да се било шта уради. Према томе, то је питање пре свега за посреднике у овим разговорима, који мислим да би требало да кажу свој јасан став о том питању, а мене, то што је Приштина повукла тај потез, ни најмање не изненађује. Погледајте само како су они у претходних неколико недеља показали шта мисле о преговорима“, рекао је Ђурић.

Како пишу данашње „Вечерње новости“, ако скупштина у Приштини усвоји платформу владе у којој се предвиђа да се разговори са Београдом заврше међусобним признавањем и помиње столица у УН, наша страна ће то, третирати као једнострани прекид дијалога и „више неће седати за сто“.

Како пише лист, позивајући се на своје изворе, „Београд не жели да улази дубље у клопку у којој се под параваном дијалога крије столица у УН за лажну државу, уз прећутни благослов „неутралних“ посредника из Брисела који ниједним гестом нису осудили опасне намере Харадинајевог кабинета“.

Како пише портал РСЕ, косовска влада усвојила је у четвртак Платформу за финализацију политичког дијалога са Београдом, која предвиђа да дијалог треба да буде окончан правно обавезујућим споразумом, што „подразумева међусобно признавање“.

Платформа предвиђа и да ће правно обавезујући споразум Приштини омогућити да постане чланица УН и свих других међународних организација у које није учлањена.