Прочитај ми чланак

Дачић и Тачи задовољили Ештонову

0

eston

(Танјуг)
Висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон поздравила је данас одлуку Београда и Приштине да усвоје план за примену споразума о нормализацији односа и нагласила да се тиме не прејудицира статус Косова.

„Примена плана треба да реши проблеме на терену и обезбеди убрзани напредак Србије и Косова ка ЕУ“, рекла је Ештон у писаном саопштењу за медије.

„То је корак напред у дијалогу Београда и Приштине којим се не прејудицирају ставови две стране о статусу Косова“, истакла је Ештон.

Висока представница је одала почаст обема странама у дијалогу и додала да ће лично ангажовање председника владе Србије Ивице Дачића и  Хашима Тачија и убудуће бити неопходно како би се споразум спровео.

Дачић је синоћ писмено обавестио Ештон да је влада Србије прихватила план за имплементацију који је прошле недеље договорен у Бриселу.

Ештон ће вечерас на радној вечери са шефовима дипломатија земаља кандидата за чланство у ЕУ разговарати и са Иваном Мркићем, министром спољних послова у влади Србије који је, такође, данас у Бриселу.

Задовољан и Хејг 

Шеф британске дипломатије Вилијам Хејг поздравио је напредак у нормализацији односа Београда и Приштина и позвао обе стране да брзо примене постигнуте споразуме.
„Поздрављам план за спровођење споразума постигнутих у дијалогу уз посредовање ЕУ. Честитам премијерима (Србије Ивици) Дачићу и (Косова Хашиму) Тачију, као и другима који су направили нови корак на путу побољшања односа Србије и Косова. Захваљујем и баронеси (Кетрин) Ештон на улози коју је имала“, навео је Хејг.