Прочитај ми чланак

„Бирамо борбу“ на састанку у 15 сати одлучује да ли ће се повући са избора

0

Опозиција окупљена под слоганом "Бирам борбу" састаће се данас у 15 сати, а како за Нова.рс каже потпредседник Народног покрета Србије Милош Павловић уколико власт не повуче приговоре на њихове листе у неколико београдских општина, реална је опција да неће изаћи на изборе 2. јуна.

„Власт је прекршила договор који је направљен у току преговора о изборним условима. У вези Измена закона о пребивалишту, договор је био да се кандидатима омогући да буду на листама, а да закон ступи на снагу тек након истека рока за подношење изборих листа. Постоје транскрипти са седница који могу ово да потврде“, каже Павловић за Нова.рс и додаје:

„Не знам зашто је власт одлучила да прекрши договор, али ако желе сами да иду на ове изборе нема проблема. У 15 сати је састанак наше коалиције, ако власт не повуче приговоре на наше листе, опција је да не идемо на изборе“.

Милош Павловић, Конститутивна седница Скупштине града Београда Фото:Амир Хамзагић/Нова.рс
Павловић, наиме, сматра да власт стоји иза приговора.

„Они јесу формални подносиоци приговора. О чему је реч? Формално, приговоре су поднели учесници на изборима, али на основу информација које су могли добити само од власти, тачније од Министарства унутрашњих послова. Колико сам упућен приговоре је поднела Руска странка“, каже Павловић за Нову.

Повлачење одлуке о учешћу на изборима најавили су и Биљана Ђорђевић из Зелено-левог фронта и Зоран Лутовац из Демократске странке.

Подсетимо, изборне листе опозиције одбијене су у више београдских општина и у Јагодини, са реалним изгледима да ће се то десити на још неколико места. Главни разлог је то што су се на њима нашла имена људи који су мењали пребивалиште после 3. јула прошле године, а то значи да немају право ни да гласају ни да буду бирани у тој општини.

Листа “Бирамо Нови Београд” најпре је прихваћена, али је након тога поднет приговор против проглашења листе.

Приговор је поднет због тога што су на тој листи кандидати грађани који немају право да бирају и буду бирана за одборнике на територији Градске општине Нови Београд, јер је њихово пребивалиште промењено након 3. јула.

У овом тренутку извесно је да ће из истог разлога бити одбијене још две листе “Бирамо Стари Град” и “Бирамо Врачар”.

У Старом граду на листи се нашло шест кандидата који немају на то право јер су мењали пребивалиште после 3. јула, док је у општини Врачар таквих девет.

У општини Вождовац су другачији проблеми с опозиционим листама.

Ту су оборе најјаче опозиционе листе “Бирамо Вождовац” и “Крени-промени”.

“Бирамо Вождовац” је одбијена јер нису испоштована правила о заступљености полова, док је листа “Крени-промени” у овој општини одбачена као неуредна, јер се на прописаном обрасцу не налази име листе.

Током јучерашњег дана одбијена је и опозициона листа у Јагодини „Јагодина заслужује боље“. Изборна комисија у Јагодини одбила је листу због тога што је неуредна, односно није поднета на обрасцу који је прописала Градска изборна комисија.