Прочитај ми чланак

Шведска објавила да је спремна да прими америчко нуклеарно оружје

0

Шведски премијер Улф Кристерссон рекао је да ће његова земља бити отворена за распоређивање америчког нуклеарног оружја ако избије рат.

Ово је друга земља НАТО која је дала такву изјаву последњих недеља.

У коментару шведском јавном емитеру П1 Моргон, Кристерссон је рекао да распоређивање нуклеарног оружја неће бити дозвољено у миру, али да ће ситуација бити другачија у рату.

„У војној ситуацији, то је сасвим друга ствар. То ће у потпуности зависити од тога шта ће се десити. У најгорем случају, демократске земље у нашем делу света би на крају требало да буду у стању да се бране од земаља које би могле да нам прете нуклеарним оружјем“, додао је он, наговештавајући Русију.

Кристерссонови коментари долазе након што је пољски председник Анџеј Дуда у априлу рекао да је земља „спремна“ да угости НАТО нуклеарно оружје ако алијанса жели да појача безбедност на свом источном крилу који се граничи са Русијом.

Једине земље у алијанси које имају своје нуклеарно оружје су САД, Велика Британија и Француска.

Међутим, пет других чланица НАТО-а угошћују америчко нуклеарно оружје као део споразума о подели нуклеарног оружја, примећује Неwсwеек.

Шведска, која се придружила НАТО-у у марту, планира да гласа за Споразум о сарадњи у области одбране (ДЦА) са Сједињеним Државама, којим би се успоставило ближе безбедносно партнерство и омогућило Сједињеним Државама приступ и складиштење оружја у шведским војним базама.

У јануару је шведска влада рекла да ће споразум о сарадњи у области одбране одражавати њен витални однос са Вашингтоном.

Кристерссон је додао да ће Шведска, а не САД, на крају бити одговорна за доношење коначне одлуке о томе да ли ће дозволити нуклеарно оружје на својој територији.

Антинуклеарне групе позвале су владу скандинавске земље да постигне споразум према којем Шведска неће дозволити нуклеарно оружје на својој територији.