Прочитај ми чланак

ЦРВЕНО-ЦРНА КОАЛИЦИЈА: Ево колико би Шешељ, Дачић и Палма могли да освоје у БГД

0

Коалиција социјалиста, Јединствене Србије и радикала пречица је којом ће СПС и СРС осигурати прелазак цензуса на изборима у Београду, али и однети гласове десници.

Ово сматрају познаваоци политичких прилика у Србији и процењују и да ова црвено-црна коалиција може да освоји до седам одсто гласова.

Како је „Блиц“ јуче објавио, СПС, СРС и ЈС ће, сем у Мионици, можда заједно наступити и на изборима у Београду.

Извор нашег листа близак врху СПС објаснио је да та одлука неће бити донета на пречац, имајући у виду позицију социјалиста и њеног лидера Ивице Дачића, који је истовремено и шеф српске дипломатије. Оно што, како нам је речено, може да буде препрека за договор је улазак у савез са радикалима, који су изразито против ЕУ, али се и то може објаснити, имајући у виду да вођење Београда даје простор за отклон у односу на договоре на републичком нивоу.

Говорећи о дометима и позиционирању овог савеза на изборима, извршни директор Цесида Бојан Клачар оценио је да ће црвено-црна коалиција однети гласове десници, али и да је могуће да штрпне део гласова председнику општине Нови Београд Александру Шапићу и коалицији окупљеној око бившег градоначелника Драгана Ђиласа. Делимично је са њим сагласан и директор „Фактор плуса“ Владимир Пејић.

– У питању је такозвана национална опција, што је за обе странке заједничка црта, иако је СПС левица, а СРС десница. Што се тиче Двери, они имају мало подршке да могу да их дотуку а не да им узму гласове, али могу и да спрече продор Вука Јеремића. Биће занимљиво видети да ли ће до коалиције заиста и доћи – каже Пејић.

Није занемарљиво ни то да ли ће коалиција прећи цензус, а политиколог и докторанд Факултета политичких наука Бобан Стојановић каже да им овај савез то осигурава.

– Ако се савез направи, биће то због тога да се СПС-у осигура улазак а СРС-у повратак у Скупштину града. Радикали са своја два до три процента подршке не могу сами у Београду да пређу цензус. Могуће је да СПС тиме избегне и незадовољство чланства због изласка на биралиште са СНС, са обзиром на то да део социјалиста сматра да су изгубили идентитет у односу на напредњаке. Највиши домет ове коалиције је неких седам одсто – сматра Стојановић.

Коментаришући ову опцију, Дачић је за „Блиц“ рекао да ће прво разговарати са Српском напредном странком о коалицији, па тек онда с осталим савезима.

Лидер радикала Војислав Шешељ нема задршке и њему је, како тврди, циљ да не дозволи „досманлијама да се врате на власт“. Лидер ЈС Драган Марковић Палма је објаснио да се коалиција у Мионици изродила из добрих комшијских односа са радикалима, а да још ни са ким нису сели за исти сто у вези с изборима у Београду.

Последње истраживање агенције Фактор плус каже да напредњаци имају највећу подршку у Београду – 39 одсто.

Следе, са по 16 одсто подршке, листа Александра Шапића и коалиција ПСГ, Народне странке и Драгана Ђиласа. Листа Луке Максимовића – Љубише Прелетачевића Белог по том истраживању може да рачуна на 6,1 одсто, а СПС на подршку од 5,9 одсто гласова бирача. Изнад цензуса је још Демократска странка са пет одсто гласова.

Ипак, ово истраживање је рађено баш пре него што је Ђилас званично објавио да улази у политику, па и ту треба очекивати нека померања у процентима. Треба сачекати и видети да ли ће Јеремићева странка подржати Ђиласа и да ли ће се кандидовати Љубиша Прелетачевић Бели. Истраживање је рађено и пре најаве да би ДЈБ и Двери могли заједно да наступе на изборима, што им знатно диже шансе за цензус.

Палма: Комшије са радикалима

Лидер ЈС Драган Марковић Палма каже да су СПС и ЈС добре комшије са радикалима и да још није било разговора о коалицијама у Београду.

„Ми имамо своје коалиционе партнере. На локалу је другачија прича, најгоре је да централа командује општинском одбору. Они су комшије, добро се познају и ми се не мешамо у договоре који они праве“, каже Палма.