Прочитај ми чланак

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА: За рат спремно 370.000 људи!

0

Bih_ethnic07

БиХ се налази пред распадом јер се поново креће путем који води у ескалацију насиља, а можда и у нови рат! Наиме, чак 370.000 држављана ове земље у овом тренутку је спремно да се лати оружја и започне нови крвави сукоб иако се друштво још ни изблиза није опоравило ни од претходног четворогодишњег рата.

НАЈНЕПОВОЉНИЈЕ МЕСТО ЗА ЖИВОТ У ЕВРОПИ БиХ
Да оваква процена није без основа, сведочи сасвим озбиљно и студиозно истраживање сарајевске канцеларије УН чији резултати показују да Босни и Херцеговини и даље прети озбиљна опасност од избијања нових сукоба! Бројни аналитичари у региону, али и свету, оценили су да су овакви резултати истраживања својеврсно признање међународне кровне организације да БиХ оваква каква је дефинитивно одбројава своје последње дане.

РИСИ: Република Српска – или уједињења са Србијом или ће нестати!

Експерти Руског института за стратешка истраживања (РИСИ) оценили су да ће се БиХ у садашњем облику неизбежно распасти на Републику Српску и Федерацију БиХ, чим ослаби западно присуство на Балкану!
Виши научни сарадник РИСИ-ја Никита Бондарјев истакао је да Федерацији БиХ прети опасност да се претвори у „чисто муслиманску“, док ће се, према његовим речима, Република Српска „или ујединити са Србијом или нестати“!

– Као и код косовских Срба, и Срби из БиХ немају будућност ако буду одвојени од главног корпуса српског народа. С друге стране, ни Србија нема будућности без Републике Српске и Срба на Косову – истакао је Бондарјев.

Наводећи да се подаци из тајног извештаја УН који су процурили у јавност поклапају са истраживањима бројних угледних и независних аналитичара који су дејтонској БиХ прогнозирали „још пар година живота“, саговорници Пресса РС истичу да никог не би требало да заварају подаци о наизглед малом проценту грађана који су, судећи према овом извештају, спремни да поново узму оружје у руке.

ДРУГА ДИМЕНЗИЈА
Аналитичар Међународне кризне групе у БиХ Срећко Латал, који је за наш лист признао да је учествовао у изради документа који је изазвао велико интересовање јавности, сматра да број оних који верују да ће у БиХ доћи до нових сукоба, али и испитаних грађана који су поручили да су спремни да поново иду у рат, представља јасну опомену у којем правцу се креће земља.

– Пре свега, мислим да се дигла превелика фама око извештаја који су УН радиле за потребе израде новог стратешког плана за БиХ. Овде се не ради о некаквом тајном извештају који је требало да буде строго чуван. Овај документ би у сваком случају био јавно објављен најкасније за два до три месеца – каже Латал.

Додајући да је релативно мали проценат испитаних који су у анонимној анкети УН признали да би сутра поново узели оружје у руке најобичнија фатаморгана, Латал упозорава да се ипак ради о бројци од 370.000 држављана БиХ који су отворено поручили да су спремни за рат!

– Подаци о 13,5 одсто Бошњака који би у случају да дође до претње целовитости БиХ били спремни да узму оружје у руке, можда би некога, на први поглед, могли да заварају и покажу слику како се ради о минорној групи. Међутим, ако узмете у обзир да се ради о 370.000 људи, онда све добија потпуно другу димензију – истиче Латал.

ЗИДОВИ ЈОШ ДЕБЉИ
Директор Форума за етничке односе из Београда Душан Јањић тврди да се БиХ већ дуже налази у „фази распада“ и да је међународној заједници све јасније да БиХ, оваква каква јесте, не може да опстане.

– Ако су УН написале овакав песимистичан извештај, онда је јасно да морате бити врло опрезни. Не ради се о томе да су званичници светске организације открили топлу воду, јер је свакоме у БиХ јасно да су зидови међу тамошњим народима, скоро две деценије после рата, постали још дебљи него што су били почетком деведесетих година прошлог века. Према томе, лако је закључити да се пред БиХ налази неизвесна будућност и да ниједан сценарио не треба искључити, па чак ни могућност избијања нових етничких сукоба који ће довести до коначне дисолуције земље – поручује Јањић.

Социолог Слободан Наградић такође оцењује да подаци изнети у истраживању УН представљају јасан сигнал за узбуну. Он између осталог тврди и то да „ниједан озбиљан социолог у регији не може да каже да у БиХ неће избити нови рат“.

– Основни проблем је што у БиХ нису решени узроци који су довели до последњег рата. Дејтонским споразумом само су замрзнуте старе етничке мржње, готово на исти начин како је те проблеме под тепих гурала бивша Југославија. Да би рат почео, није потребно да га подржава већина неког народа. Историја је показала да је постојање само пет до шест процената ратоборних довољно за хаос! Пре избијања ратова из деведесетих година, у Југославији такође није постојала већина спремна на крвопролиће, па смо видели како се све завршило – упозорава и Наградић.

БЕДА ПОГОДУЈЕ РАДИКАЛИЗМУ
Он оцењује да се међу онима који су спремни да поново ратују већином налазе млади и незапослени људи, али и они који припадају радикалним идеолошким и верским покретима.

– Тешка економска ситуација погодује радикализму сваке врсте. У ситуацији где скоро две трећине становништва живи на рубу најцрњег сиромаштва, није изненађујуће да огроман број људи за своје муке оптужује „оне друге“, који се на другачији начин моле богу и који припадају другој нацији – закључује Наградић.

 (Пресс РС)