Прочитај ми чланак

БИВШИ БРИТАНСКИ АМБАСАДОР У СРЈ: ЕУ чланство је адреналинска економска ињекција

0

Знајући турбулентну историју Балкана током 90-их, када сам ја био амбасадор у СР Југославији, сматрам да је јако важно да ЕУ прими земље Западног Балкана, да цементира мир и да донесе економски просперитет који за сада изостаје", казао је Ајвори Робертс

Некадашњи британски амбасадор у Савезној Републици Југославији Ајвор Робертс сматра да „није цинично“ то што Србија за пут к ЕУ добија подршку Велике Британије која се спрема за излазак из Уније, јер је према његовом мишљењу „за Србију изузетно важно да постане чланица ЕУ“ пошто би „то била адреналинска економска ињекција“.

AP Photo

„Није цинично. Ми који смо у дипломатији дуги низ година сматрамо да је ЕУ добра ствар, иако има пуно мана. На крају крајева, она је донела мир у западну Европу. Знајући турбулентну историју Балкана током 90-их, када сам ја био амбасадор у СР Југославији, сматрам да је јако важно да ЕУ прими земље Западног Балкана, да цементира мир и да донесе економски просперитет који за сада изостаје“, казао је Робертс за ТВ Н1.

На констатацију новинара да многи политичари у Србији користе чињеницу да Велика Британија напушта ЕУ како би показали да је ЕУ заправо лоша ствар и да се распада, британски дипломата је одговорио да је „свака земља прича за себе“.

„За Србију је изузетно важно да постане чланица ЕУ. То би била адреналинска економска ињекција. То би поправило могућности Србије у трговини, не само са суседима, већ са целим светом. Мислим да је је та логика неких политичара коју сте поменули потпуно погрешна. Знате, ја сам огорчен одлуком британског народа на референдуму да напустимо ЕУ. Волео бих када би то могло да се поништи. Истина је да видим много мана у ЕУ и да мора да се реформише, али решење за ЕУ мора да се тражи у њој, а не ван ње“, рекао је Робертс.

Он је оценио да је, након што је премијерка Тереза Меј по питању Брегзита бележила пораз за поразом у британском парламенту у протеклих месец дана, „ситуација изузетно збуњујућа“.

„Док она покуша да испреговара промене у договору о изласку из ЕУ, људи у Европи се питају зашто бисмо јој попуштали, ако она ништа не може да прогура ни кроз сопствени парламент. То је тренутна и реална ситуација. Постоји озбиљан ризик да јој парламент каже да није компетентна да води земљу кроз Брегзит, да ће да они преузму контролу који ће можда инсистирати на царинској унији са ЕУ или можда да имају још радикалнији приступ, да траже други референдум, за који се надају да би дао прихватљивији резултат него први“, казао је британски дипломата.

Упитан шта мисли да ће се догодити 29. марта, када истиче рок за излазак Британије из ЕУ, Робертс је рекао да „нико не зна“.

„Ако буде одлагања, мислим да ће то бити дуже одлагање Брегзита, можда ће то бити и до краја године, јер мислим да одлагање Брегзита за осам недеља неће донети ништа. Ја и још 42 амбасадора потписали смо писмо у ком смо позвали на одлагање, јер бисмо са тренутно ситуацијом, 29. марта били – камиказе“, навео је Робертс.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!