Прочитај ми чланак

Матео Салвини: Макрон би могао да изазове Трећи Светски Рат

0

Заменик италијанског премијера Матео Салвини предвидео је јуче стрмоглави пад Макронове партије на изборима за Европски Парламент рекавши како ратни хушкачи попут француског председника морају бити поражени на изборима или нам следи Трећи Светски Рат

Заменик италијанског премијера Матео Салвини позвао је грађане земаља ЕУ да гласају против „левичарских“ партија на изборима за Европски парламент, тврдећи да би они на крају могли да изазову нови светски рат.

Салвини је то рекао у суботу док је гласао у Милану, покренувши нови лични напад на француског председника Емануела Макрона због његовог става о сукобу у Украјини. Италијанска влада је „једна од ретких која се чврсто држи“ против учешћа, тврди он, додајући да „ако победе левичарске странке које су у савезу са Макроном, трећи светски рат је иза угла“.

„Снажно тражим да се гласа против рата, да се изолују опасни бомбардери попут Макрона. Данас и сутра Италијани могу да зауставе ветрове рата“, рекао је он новинарима, одбацујући забринутост да су његове изјаве нарушиле изборну тишину. „На друштвеним мрежама можете слободно да разговарате“, додао је он.

Салвини је у више наврата нападао Макрона због његових сугестија да Француска и друге земље НАТО-а на крају треба да распореде чизме на терену у Украјини. Раније овог месеца, он је позвао француског председника да стави шлем и оде у Украјину да се лично бори ако жели рат.

Док влада италијанског премијера Ђорђа Мелонија подржава Кијев против Москве, она је искључила могућност слања италијанских трупа да помогну украјинским снагама директно на бојном пољу. Рим ће такође престати да снабдева Украјину оружјем осим ако није сигуран да се хардвер неће користити за удар дубоко у Русију, тврди Салвини.

„Нећемо више одобравати слање било које врсте оружја осим ако не будемо сигурни да то оружје неће бити коришћено за нападе и убијање унутар Русије, то би био инцидент који ће нас одвести право ка Трећем светском рату“, рекао је он.

Приступ Рима сукобу је у супротности са ставом који су показали његови савезници у последње време, са више нација које су јавно овластиле Кијев да користи оружје које испоручује за напад дубоко у Русији. Москва је осудила тај развој догађаја, наводећи да су тврдње о ограничењима наметнутих на употребу оружја у Украјини лажне и осмишљене да одрже илузију да Запад није страна у непријатељствима.