Прочитај ми чланак

АМБАСАДОР САД: Вулин скреће пажњу са „случаја тетка из Канаде“

0

Амерички амбасадор Кајл Скот одговорио је на критике које је на његов рачун упутио министар одбране Александар Вулин.

Он је изјавио да Вулин критикама на његов рачун можда жели да скрене пажњу са награђених текстова о министровој имовини и образложењу да је добио новац од супругине тетке из Канаде.

Вулин је оштро критиковао америчког амбасадора због његове изјаве да је, по извештају Фридом Хауса, опала слобода медија у Србији и да је она једина у региону у којој постоји тренд слабљења демократије.

„Изненађен изјавом министра Вулина. Можда скреће пажњу са добитника српских награда за истраживачко новинарство и награђеном серијом чланака о министру Вулину и (хаштег) ТеткаИзКанаде. Честитам добитницима НУНС-ових награда на храбрости, професионализму и посвећености слободи медија“, навео је Скот данас на Твитеру.

Награда Независног удружења новинара Србије (НУНС) за најбољи онлајн прилог припала је Бојани Павловић за три истраживачке приче о Вулину и о случају „тетке из Канаде“, објављене на порталу КРИК септембра и октобра 2017. и јануара 2018. године.

Скот је на уручењу награда рекао да су „енергични и слободни медији као Сунчева светлост која прочишћава демократско друштво од коруптивних и неумерених поступака власти“, због чега САД подржавају те награде.

Амбасадор је додао да је по извештају Фридом хауса за 2018. годину опала слобода медија у Србији и да је то једина земља у региону у којој постоји тренд слабљења демократије.