Прочитај ми чланак

Дачић од „сигурно није реч о убиству“,дошао до „узрок смрти су задобијене повреде“

0

Малолетници, шеснаестогодишњи Ф.Б. и седамнаестогодишњи Н.З, осумњичени за убиство Ђорђа Мијатовића у парку на Вождовцу у Београду, ухапшени су и одређен им је притвор до 30 дана. После обављене обдукције, уверили смо се да су представници МУП-а и у овом случају доносили преурањене закључке.

Оно што је о узроку смрти Ђорђа Мијатовића рекао данас.

„Обдукцијски налаз говори о томе да је он умро од повреда главе“, каже министар унутрашњих послова Ивица Дачић.

То министар Дачић није говорио јуче.

„Сигурно није убиство, значи, убиство у смислу убиства на лицу места…“, рекао је.

А све што је рекао о смрти Ђорђа Мијатовића, према оцени адвоката Ивана Нинића, још једном указује на то да држава има системски проблем, али не и системски одговор на непрестано насиље у друштву.

„Кад слушате министра полиције који релативизује ту смрт, како нема довољно информација, који каже да не постоје снимци, па се снимци, ипак, појаве. Каже, не постоје сведоци, па се сведоци појаве, па да ли је имао епи напад или није имао, дакле, преузима улогу судске медицине, обдуцента на један неуверљив начин, потпуно смирено“, наводи Нинић.

Узнемирани грађани посведочили су, дан после трагичног инцидента, да су нападачи на Мијатовића део групе хулигана која редовно, већ месецима, прави проблеме станарима тог насеља. Због сличних, учесталих насилних догађаја, некадашња пуковница полиције Славица Радовановић каже да се не осећа безбедно.

„И ја живим у једном делу града, на периферији, јако ретко виђам полицајце. Чак и када бих хтела нешто да пријавим, ја бих морала да зовем дежурну службу или да седнем у кола, да одем до полицијске станице да то пријавим. Мислим да је рад полиције у заједници, у МУП, треба да постане приоритет. И то јесте концепт тог рада, да сваки кварт има полицајце и да сваки грађанин, у улици, познаје свог полицајца, да му зна име и презиме, како изгледа и да може да му се обрати“, сматра Радовановић.

Надомак парка, између зграда, у ком су малолетни нападачи претукли Мијатовића, полиције данас није било. Двојица мушкараца, која су се медијима представила као обезбеђење, поручили су да је молба породице страдалог да не буду изложени камерама.