Прочитај ми чланак

Албански медији: У центру Београда ухапшени атентатори на премијера Албаније

0

beograd-kontrola-atentatori-1

Албански медији у региону брује о догађају који се догодио у четвртак вече у Београду, представљајући га ни мање-ни више, него као хапшење „атентатора“ на премијера Албаније Еди Раму, који ће посјетити Србију 10. новембра. Вијест потиче од агенције „Прешева јоне“ („Наше Прешево“), а пренешена је од мноштва других интернет портала и медија на албанском језику.

Агенција је као наводне атентаторе означила троје лица ухапшених у центру Београда у четвртак вече, у БМВ-у бујановачких регистарских ознака. Тај медиј на албанском „замјера“ београдским властима и средствима информисања што су „посветили само два или три реда вијести да је ухапшена трочлана банда криминалаца“:

Иако је протекло више од 24 сата како је банда ухапшена, српске власти се не оглашавају, и нису ништа саопштиле, осим да су пресрели аутомобил због којег је био блокиран саобраћај у центру Београда, а ухапшени одведени у улицу Мајке Јевросиме (у полицијску станицу, прим.ред ИН4С)” наводи „Прешева јоне“, уз констатацију да вијест о хапшењу не прате подаци о именима лица, „иако је у питању возило са бујановачким таблицама“.

Иста агенција тврди да „нема говора о рутинској контроли полиције, тим прије јер су у хапшењу учествовале антитерористичке јединице МУП-а Србије“. Та чињеница, пишу медији на албанском, додатно подгријава сумње да је ријеч о лицима која су припремала немире током најављене посјете Раме Београду.

„Прешева јоне“, позивајући се на изворе из кабинета српског премијера Александра Вучића, јавља и да није извјесно да ће Рама посјетити Прешево, јер Београд за сада није дао зелено свијетло за то.  Албански медији такође предвиђају да се српски предсједник Томислав Николић неће срести са Рамом, иако је протоколом то било усаглашено, и то због „наводних обавеза“ које предсједник Србије има ван земље тог дана.

Стоји ли Еди Рама иза „атентата на Еди Раму“?

Колики год да је одијум јавности Србије што ће Еди Рама посјетити Београд, још су жешћи притисци Албанаца на своју владу и њега лично, да до те посјете не дође.

Утакмица у Београду између репрезентација двије земље је добро послужила за распиривање мржње и поспјешивање притисака на албанског премијера.Подсјетимо, из тих разлога је и одложена посјета, првобитно предвиђена за 22. октобар.

После тога је из Албаније, са Космета и Македоније, долазило низ запаљивих изјава које су само потпиривале насталу тензију, све до неодмјерених, нимало дипломатских изјава самог премијера Едија Раме, које су очигледно представљале провокације. У мноштву непријатних информација које су долазиле с оне стране Проклетија, посебан бијес српске јавности, изазвали су захтјеви премијеровог кабинета да се у план посјете уврсти „предаја кључева“ Града Београда, али и посјета Прешеву уз пратећи митинг тамошњих Албанаца!?

Уз то, чувени дрон са заставом тзв „велике Албаније“, навођен је из свечане ложе и то од премијеровог брата лично, па је онда јасно зашто се стиче утисак да  Еди Рама има утицаја на тензију, као да прижељкује да званични Београд реагује на све ове провокације и откаже посјету!?

Он лично не смије то да уради, јер би изазвао љутњу међународне заједнице и неког посебно важног у њој, дефинитивно постојећег утицајног покровитеља историјског сусрета два премијера у Београду, првог после 68 година.

То је и логично објашњење за интензивирање провокација које долазе из општинских структура три општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, који ових дана говоре да је њихова једина прихватљива будућност са Приштином и Тираном.

Можда је тиме мотивисано и најсвјежије „закувавање“ у Македонији, гдје је извршен напад на зграду владе, за шта је одговорност преузела повампирена ОНА. Непосредно прије тога појавила се и нова терористичка формација, „Гарда републике Илириде“, саопштењем да патроле те „војске“ крстаре „албанским подручјима Илириде.

Можда…

Тако и ова три „атентатора“ из пера албанских новинара, постају јаснији, поготову што нико из Србије није дао повода за овакво тумачење интервенције специјалаца у центру града. Уколико је стварно неко спремао „атентат“ или било какву непријатност премијеру Албаније Еди Рами, то би, с обзиром на бујановачке таблице контролисаног аутомобила прије требало да донесе претпоставку да су са Рамом жељели да се обрачунају радикални елементи из редова његових сународника, него неко из редова „урамљеног“ српског народа, огуглалог на Раме из разних држава.

И још једна претпоставка… Српски медији су прећутали овај медијски плотун албанских портала о припреми атентата. Можда је неко паметно одлучио да би таквим прећуткивањем  избио последњи аргумент Едију Рами да одустане од пута, са бацањем кривице на српски терен. Можда… ми нисмо, јер су кофери већ спаковани и сада је мало касно за то.

Акција специјалаца у центру

А ево и информације о томе шта се збило у Београду те вечери.

Укратко, у центру Београда на углу Таковске и Светогорске улице интервентна јединица полиције пресрела је и зауставила црни БМВ бујановачких регистрација. Саобраћај на раскрсници Таковске и Светогорске био је обустављен готово пола часа, колико је трајала контрола полиције. После провере, возило је, у пратњи два полицијска аутомобила, одвезено у правцу Улице мајке Јевросиме. 

 

IN4C