Прочитај ми чланак

Коштуница: Западу је свака Србија превелика

0

Војислав Коштуница сматра да је Србија 5. октобра 2000. стекла вредну унутрашњу слободу, али да велике западне силе настављају пројекат дезинтеграције државе.

„Србија је 5. октобра стекла унутрашњу слободу и то је велика вредност коју треба да сачувамо. Прави победник 5. октобра био је народ, а посебно место припада рударима ‘Колубаре’ који су бранили и одбранили народну вољу“, оценио је председник ДСС у изјави достављеној агенцији Бета.

Коштуница је оценио да је западним силама Србија и даље очигледно превелика и да је треба смањити и да је на делу покушај отимања Косова и федерализација Србије преко противуставног Статута Војводине.

„То значи да као држава морамо пронаћи праву државотворну политику заштите националних интереса. Ако смо 5. окотобра као народ имали снаге да се изборимо за своју слободу, и сада морамо пронаћи снаге да сачувамо своје суштинске државне, националне и економске интересе“, поручио је Коштуница.

Он је указао да је, имајући у виду дуготрајно искуство са Европском унијом која непосредно покушава да створи независну државу Косово, потребно извући праве закључке који су у интересу Србије.

„Народни дух 5. октобра био је дух слободе. То значи и да нам је данас преко потребна слобода, а као држава и народ можемо да будемо слободни ако поред војне неутралности прогласимо и политичку неутралност Србије“, оценио је Коштуница и истакао да је политички неутрална Србија слободна Србија која брине о својим економским, националним и државним интересима.

Коштуница је изразио уверење да ће Србија бити слободна и да ће изаћи на прави оут када стави тачку на политику прикључивања ЕУ и прогласи политичку неутралност.

„Дух 5. октобра је и дух сарадње, а политички неутрална Србија треба са свим државама да сарађује на равноправној основи“, закључио је Коштуница.

 

(Бета)