Прочитај ми чланак

ЦИРКУС Још један предлог за председничког кандидата – да у трку крене Коштуница

0

Редовни професор Правног факултета Универзитета у Београду и дугогодишњи шеф Катредре за јавно право Зоран Р. Томић предложио је да и Војислав Коштуница буде председнички кандидат на априлским изборима и "својим угледом и делањем допринесе заустављању свеколиког пропадања наше државе и друштва".

Према његовој оцени, Коштуница је искусан и храбар политичар, интелектуалац првога реда, елитни правник врхунског образовања, звања и знања, доказани је патриота, није компромитован, неострашћен је и стабилан.

„Поштен је и говори истину. Антипод сваког криминала и корупције“, истакао је у писаној изјави Томић, који сматра да је Коштуница у народу познато и већински омиљено, проверено лице, трезвен, частан и достојанствен.

„Када је ономад био у стању да готово ‘из сенке’ победи једног Слободана Милошевића, захваљујући поред осталог Ђинђићевој мудрости и визији, можда би и на пролеће у актуелном кризном раздобљу за Србију могао на крају да добије највише гласова на председничким изборима. Бар у другом кругу гласања“, проценио је Томић.

Како је протумачио, ако Коштуница пристане да се зарад опште користи политички активира и уђе у председничку трку, тако нешто не би шкодило осталим опозиционим кандидатима. Чак би, уверен је Томић, повећало изгледе за још један круг надметања између оних који би при првом покушају добили највише гласова, укључујући ту несумњиво и Вучића, али не и натполовичну већину свих бирача.

„Па да се у следственом другом цугу свесрдно и јединствено подржи најпопуларнији опозициони кандидат. Можда баш Коштуница. Овако, без Коштунице, против Александра Вучића слаби су изгледи било кога већ у првом кругу“, прогнозира Томић.

Како је објаснио, „својевољна пауза Коштунице у појављивању на јавној сцени могла би да буде благотворна, и за њега, још више за данашњу Србију и највећи број нас“.

Он тврди да би био ризик, бумеранг за било кога, да Коштуницу евентуално „провлачи кроз топлог зеца“ и наглашава да му је, осим легендарне и преувеличане „необавештености“, тешко ишта приговорити на било којем, нарочито на моралном плану.

Довођење његовог имена у било какву везу са убиством премијера Ђинђића „срамно је и прозирно, апсолутно произвољно“, оценио је Томић, који сматра да би Коштуница, као шеф државе, несумњиво поступао строго у националном и државном интересу.

Коштуница би поштовао људске слободе и права, Устав Србије и међународне стандарде, домаће обичаје и цркву, али и најсветлије европске вредности, проценио је он, али је за његову победу потребно да га одлучно подржи респектабилни део опозиције, али и незанемарљив број присталица садашње владајуће гарнитуре.

„Плус – да га бар не опструирају, ако му не би и помогли, одлучилачки инострани фактори. Притом би Коштуница био нестраначки кандидат, како понајвише и доликује државном поглавару“, образожио је Томић.

Како је закључио, Коштуница је, све у свему, „несумњиво личност која у себи садржи оно најбоље, сједињено национално и грађанско, политичко и државничко“.