Прочитај ми чланак

Смејали смо се Томи и његовом ордењу, а Вучић га је управо престигао

0

Стотинама јавних личности, војника, полицајаца, страних државника и уметника, које је претходних година одликовао Александар Вучић, придружиће се на Сретење Џони Деп, прослављени холивудски глумац. Он ће бити одликован Златном медаљом за заслуге Републике Србије за изузетан допринос нашој земљи, и напорима за ширење и унапређење локалне уметничке заједнице. Вучић је, иначе, у последњих пет година поделио више од 1.200 одликовања, док је Томислав Николић, његов претходник доделио око хиљаду.

Рекорд у подели ордења, златних и сребрних медаља… неприкосновено и даље држи бивши председник Војислав Коштуница, који је доделио чак 3.105 одиковања, док је Слободан Милошевић уручио 1.155. Како су медији писали, Борис Тадић је за осам година власти доделио свега 368 одликовања.

Foto: Arhiva, Vojska Srbije

Актуелни председник државе Александар Вучић је за првих пет година своје владавине уручио најмање 1.200 одликовања, а извесно је да ће једно доделити холивудском глумцу Џонију Депу за Сретење.

Будући да је реч о Дану државности, може се очекивати да он неће бити једини и да ће као ранијих година на списку бити велики број одликованих појединаца и институција.

Примера ради, само на Сретење прошле године, поделио је више од 200 одликовања, а међу „награђенима“ били су Емир Кустурица, Бора Ђорђевић, као и руски вајар Александар Рукавишњиков, аутор споменика Стефану Немањи. Ордење су добили и Стефан Миленковић, Момчило Бајагић Бајага, проф. др Мирослав Вукосављевић, начелник ВМА…

У 2020. актуелни председник одликовао је и принца Алберта од Манака, а исто одликовање у време његовог мандата добили су још нобеловац Петер Хандке и Љубиша Диковић, некадашњи начелник Генералштаба Војске Србије.

Николић одликовао Путина и Ђинпинга

Иако се често хвали да је омиљен гост у Русији и Кини, престигнут је у намери да одликовање уручи председницима тих држава. То је пре њега већ учинио Томислав Николић, који је ордења Републике Србије на великој огрлици уручио Владимиру Путину и Си Ђинпингу.

Николић је иначе, скоро дупло више одликовања доделио у односу на његовог наследника, додуше за пет година председничког мандата.

На списку одликованих нашли су се бројни српски спортисти, попут Ане Ивановић, Јелене Јанковић, Марине Маљковић и Иване Шапановић, али на истом списку има и проблематичних и контроверзних личности.

Међу њима Мохамед Дахлан, кога прати врло контроверзна биографија, од сумњи да је у умешан у убиства саудијског новинара Џамала Кашогија и лидера Палестине Јасера Арафата, трговину оружјем па све до саветовања краљевске породице.

Одликован је и Викотор Јанукович, бивши председник Украјине, који је након промене власти „избегао“ у Русију. Он је у свој земљи осуђен за издају.

Николич је на списак одликованих ставио и Уга Чавеса, бившег председника Венецуеле, као и Фидела Кастра, некадашњег председника Кубе.

Иако је поделио низ одликовања успешним српским спортистима, Николић орден није уручио Новаку Ђоковићу. То је претходно урадио Борис Тадић, који му је доделио Орден Карађорђеве звезде првог степена.