Прочитај ми чланак

Кирби: Србија да размисли ко су јој пријатељи у свету

0

Majkl Kirbi

БЕОГРАД- Амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби поручио је данас да, упркос чињеници да Србија, ни економски ни у било ком другом погледу, још увек није спремна за чланство у НАТО, постоје различити нивои на којима може и треба да оствари сарадњу са овом организацијом.

Кирби је, током обележавања Треће београдске НАТО недеље, похвалио напоре Србије у евроинтеграцијама и нагласио да она на том путу није обавезна да постане чланица Алијансе, али да би требало да размисли ко су јој прави партнери у свету.

„Ја сам реалан човек. Тренутно расположење српске јавности није подстицајно за чланство у НАТО. Управо из тог разлога и треба радити на промени јавног мнења и питање у анкетама другачије формулисати. Ако оно не би гласило „Да ли сте за чланство у НАТО“, већ „Како повећати безбедност државе“, онда би и одговор вероватно био – кроз сарадњу са НАТО“, објашњава Кирби.

Амбасадор САД у Србији је истакао и задовољство Јана Столтенберга, генералног секретара НАТО, недавном посетом Србији и додао да је Србија доказала да је способна да се носи са бројним проблемима и учествује у мировним мисијама широм света.

„Србија је седма земља у Европи по броју припадника у мировним мисијама. Она за сада нема довољно ресурса да постане чланица НАТО, јер би трошкови тог чланства далеко превазилазили њене економске могућности. Када довољно ојачате домаћу економију, онда ни чланство у Алијанси неће бити терет за грађане. Када Србија буде спремна, биће јој понуђено чланство, а док се не унапреде економска, политичка и друштвена ситуација, постоје разни видови сарадње“, закључио је Кирби.

Са њим је сагласна и директорка Центра за евроатлантске студије Јелена Милић, која је додала да државни врх Србије мора што пре да се „црно на бело определи о свом будућем путу“ и истакла као неприхватљив „свечани дочек ратног злочинца Владимира Лазаревића“.

„Интересни центри у Србији су против њених евроинтеграција, демократизације и либерализације економског тржишта. Ти центри су веома моћни и њихови интереси се поклапају са интересима председника Русије Владимира Путина. САД су показале велико стрпљење према Влади Србије и управо зато Србија ту подршку треба да поштује и искористи“, нагласила је Милићева.

 

Извор: Курир