Прочитај ми чланак

Баш данас: Тзв. Косово добило статус придруженог члана скупштине НАТО-а

0

Стални одбор Парламентарне скупштине НАТО одлучио је да Скупштину Косова унапреди из парламентарног посматрача у придруженог члана, саопштио је на 25. годишњицу почетка бомбардовања СР Југославије косовски министар одбране Ејуп Маћедонци.

Он је истакао да је реч о великом кораку напред за безбедност и просперитет тзв. Косова и региона, пренео је Коссев.

„Чланства у НАТО и ЕУ су од суштинског значаја за сваку демократску земљу“, навео је Маћедонци у објави на друштвеној мрежи „Икс“.

Претходно се огласио и шеф делегације тзв. косовске скупштине у Парламентарној скупштини НАТО Дритон Хисени, наводећи да је сада Косово добило највиши ниво присуства, с обзиром на то да није чланица НАТО.

„Косово је дуги низ година имало статус члана посматрача. Ова одлука биће формализована гласањем у Парламентарној скупштини НАТО на пролећном заседању, које ће бити одржано 27. маја у Софији“, навео је Хисени.

Додао је да ће са повећањем нивоа заступљености у Скупштини НАТО, делегација Приштине бити проширена и имаће веће учешће у одлукама Скупштине.

„Имаћемо право да се обраћамо амандманима и коментарима за сваки процес и документ који обрађује Скупштина, што је раније морало да се ради преко делегација других земаља, углавном Албаније“, навео је Хисени.