Прочитај ми чланак

Бернд Поселт: Свако зна да Косово никада више неће бити српско

0

„Свако зна да Косово никада више неће бити српско“, каже за Дојче веле европски посланик Бернд Поселт. Он сматра да је резолуција српског парламента наставак гајења илузије и да може да штети само Србији.

Господине Поселт, како видите резолуцију о Косову коју је усвојио српски парламент? Служи ли она нормализацији односа или је препрека?

Бернд Поселт: У питању је, наравно, велика препрека, али упркос томе морамо се заложити за наставак практичних преговора. Следећа рунда је већ у четвртак. Информисао сам се и у Европској комисији, они желе да се преговори наставе. Овде у Европском парламенту нико не прихвата резолуцију коју су усвојили српски посланици.

Да ли Вам се нормализација односа чини уопште могућом, с обзиром да Београд и даље Косово посматра као део територије, а Приштина као независну републику?

Мислим да је нормализација могућа. И у Немачкој смо имали ситуацију да су Савезна Република и ДДР имати потпуно различите ставове о великим питањима, али су упркос томе су нашли решења за практична питања: кретање људи, саобраћај, трговину. У случају Београда и Приштине, договор о управљању границом је први корак у добром правцу и то подржавамо. Све остало што Србија ради ће јој се једног дана обити о главу јер тренутно Београд има потпуно нереалне идеје.

Рекли сте да видите прве кораке у добром правцу… а где леже највеће препреке?

Највећи проблем је што Београд упорно покушава да врати питање статуса на сто, а при том то питање нема везе са техничким дијалогом. Овде се ради о практичном животу људи којима треба признавање универзитетских диплома, слобода путовања, борба против криминала… постоји толико области о којима суседне земље морају да се договоре. Упорно потенцирање питања статуса заправо угрожава добросуседске односе. Верујем да Србија штети себи. Понављао сам то српским политичарима, али и у изјавама за српске медије – живи се у илузији, а при томе свако зна да Косово никада више неће бити српско. То знају и Срби. Ипак, они дозвољавају себи да коче свој европски пут који би требало да им је главна брига, док би Косово требало да препусте Косоварима.

Ипак проблем севера Косова остаје. Како гледате на захтеве за широком аутономијом које поставља српска резолуција?

То је апсурдно јер је однос према мањинама дефинисан косовским уставом најбољи у Европи. Права која имају Срби на северу већина мањина у Европи само може да сања. Већи део српске мањине на Косову то зна и интегрише се у друштво. Нажалост, група око Митровице која је инструментализована од стране Београда ради на своју штету. Када год се неком мањином управља из иностранства, то је увек на штету те мањине. Управо сам овде у Стразбуру, пред Комисијом и надлежним комесаром Филеом тематизовао и ситуацију у Прешеву. Невероватно је да Србија тражи огромна права за своју мањину на Косову, да се иде чак до поделе Косова, а истовремено ускраћује основна права сопственим мањинама, пре свега Албанцима на југу Србије. Таква диспропорција у историји никада није дуго могла да опстане. Зато нам требају чврсте границе, ја сам против било каквих измена, требају нам и права за Србе на Косову, али и права и економски развој за регион Прешева који је један од најсиромашнијих у Европи.

Бернд Поселт је политичар конзервативне Хришћанско-социјалне уније, „сестринске“ странке демохришћана Ангеле Меркел. Посланик Европског парламента је од 1994. године.

Бахри Цани

(Дојче веле)