Прочитај ми чланак

Берлин: Србија ће морати да призна Косово и да испуни све немачке захтеве ако хоће у ЕУ

0

Током преговора о приступању ЕУ Србија ће морати да призна Косово и да испуни низ захтева са немачке стране пре самог ступања у ЕУ, каже председник Одбора Бундестага за спољну политику.
Рупрехт Поленц је то рекао одговарајући на питање дописнице Бете шта је потребно да би Немачка начелно постојећу, али последњих месеци увелико замрлу подршку Србији на њеном путу у ЕУ, поново активирала.

Понец је најпре навео да се за то очекује испуњење више услова. На првом месту је, како је рекао политичар Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) канцеларке Ангеле Меркел, „Акциони план који је Србија договорила са ЕУ сада мора да буде спроведен и остварен, пре свега када је реч о реформи правосудног система“.

„Друго, и то је карактеристично немачка тачка, ми очекујемо да буде постигнут напредак у расветљавању и кривичном гоњењу починилаца напада на Амбасаду СР Немачке у фебруару 2008. године“, истакао је Поленц.

Поред тога, додао је Поленц, од Србије се очекују „сигнали да се процес регионалног помирења наставља и да нема покушаја новог интерпретирања историје, као што је делимично учињено са геноцидом у Сребреници“.

„Даље, веома значајан је начин на који се Србија односи према Србима на Косову. Ми желимо да видимо да се паралелне структуре у безбедносном и управном апарату разграђују и да се смањује финансијска подршка. Јасно нам је да је то постепен процес, али и ту очекујемо не само најаве и речи, већ и дела“, истакао је Поленц у разговору за Бету.

Додао је и да је „веома значајно, с обзиром да је Немачка заступљена у КФОР-у и у ЕУЛЕКС-у, да видимо и да Београд утиче на Србе на северу Косова да би се остварила боља сарадња са КФОР-ом и ЕУЛЕКС-ом на северу“.

Запитан да ли сматра да би на крају процеса стабилизације и прикључивања Србије у ЕУ Србија требало да призна независност Косова, Поленц је дао јасан одговор.

„То сам мојим саговорницима из Србије последњих година и месеци увек овако формулисао: могло би, када је предат захтев за отпочињање преговора о приступању ЕУ, да се каже и ‘пошаљите карту ваше земље са границама’. То нећемо учинити“, рекао је Поленц.

Али, како је додао, „чврсто је очекивање да се не доживи по други пут кипарски случај“.

„Зато, у одређеном тренутку, током преговора о приступању неће моћи да се заобиђе да Србија независност Косова прихвати и призна, и
то битно пре приступања Европској унији“, навео је председник Одбора Бундестага за спољну политику.

 

(БЕТА)