Прочитај ми чланак

Амбасадори прете: Србија ће бити део ЕУ

0

Амбасадори Велике Британије и Канаде у Србији Мајкл Девенпорт и Роман Вашчук рекли су у Јагодини да њихове земље подржавају европски пут Србије.

„Европски савет је прецизирао критеријуме и видљив је напредак. Сјајно је то што се премијер Србије Ивица Дачић срео са Тачијем у Бриселу два пута и то је велики помак. Желимо да видимо још конкретнији напредак у будућности и чекамо резултате“, рекао је Девенпорт на конференцији за новинаре после састанка са Драганом Марковићем Палмом.

Амбасадор Велике Британије је рекао да та земља дели амбиције Србије за добијања датума за почетак преговора о прикључивању ЕУ.

Девенпорт је навео да је у Јагодину дошао да види „тајну успеха града“, живот градјана и потенцијале тог краја.

Подсетио је да се ове године обележава 175 година званичних дипломатских односа Србије и Велике Британије, а следеће године 150 година од прве српске дипломатске мисије у Британији.

Амбашадор Канаде Роман Вашчук рекао је да су канадске компаније заинтересоване за инфраструктурне пројекте у Србији, рударство, аутомобилска индустрија и пољопривреда.

Вашчук је додао да је при крају израда Меморандума о сарадњи Канаде и Србије у области енергетике, изградњи хидроелектрана и инфраструктурних пројеката и да ће наредних дана бити завршен.

„То је могућност да Канада и канадске фирме, које су у јаком финансијском стању, могу да сарадјују са Србијом која има потребе у области енергетске инфраструктуре“, рекао је Вашчук.

Марковић је рекао да је Србија испунила своје медјународне обавезе и да сада очекује да ЕУ одреди датум за преговоре за улазак у ЕУ, и додао да ће Београд спровести договоре које је претходна Влада постигла са албанским властима из Приштине.

Градоначелник Јагодине је амбасадорима Велике Британије и Канаде пренео да „постоји медјународна популарност“ Дачића, потпредседника Владе Александра Вучића и председника Србије Томислава Николића, који свакодневно бораве у државама важним за европске интеграције Србије.

Марковић је амбасадорима понудио земљиште у индустријској зони у Јагодини за инвеститоре из њихових земаља, као и по две стипендије за студенте из Велике Британије и Канаде за студирање у Јагодини.

Амбасадори су у Јагодини посетили стадион, Музеј воштаних фигура, Аква парк и Зоолошки врт.

 

(Бета)