Прочитај ми чланак

Вести из православног света 01.09.2012: Руски „Сојуз“ освештао православни свештеник

0

Руски „Сојуз“ освештао православни свештеник
Руски Сојуз лансиран је јутрос са космодрома Бајконур у Казахстану, а у посади су двојица руских и један амерички космонаут, који би у четвртак требало да стигну до Међународне свемирске ћелије (МСС), на мисију која ће трајати до септембра.

Православни свештеник даје благослов за полетање Сојуза ка Међународној космичкој ћелији

Руси Генадиј Падалка и Сергеј Ревин и Американац Џозеф Акаба полетели су у три сата и један минут по средњеевропском времену, у летелици Сојуз ТМА-04M, по ведром времену, констатовао је фотограф Франс преса.

САД Русији плаћају најмање 50 милиона долара за сваког астронаута превезеног на МСС. Лансирање новог америчког свемирског брода не планира се пре 2015.

Тројица космонаута придружиће се на МСС Русу Олегу Кононенку, Американцу Дону Петиту и Холанђанину Андреу Којперсу, који су са космодрома у Бајконуру полетели 21. децембра прошле године.

Капсула је доспела у орбиту око Земље неколико минута касније, саопштено је из контролног центра. Спајање са МСС предвиђено је за четвртак у четири сата и 39 минута по средњеевропском времену.

На конференцији за штампу пред полетање, астронаути су казали да ће, поред задатака у оквиру мисије, пратити европско фудбалско првенство од 8. јуна до 1. јула у Украјини и Пољској, као и Олимпијаду у Лондону, од 27. јула до 12. августа.

Лансирање Сојуза било је одложено за месец и по дана после открића пукотине на зиду летелице првобитно предвиђене за ту мисију која потом није употребљена због безбедности.

Русија се суочила са серијом неуспеха у свемирском сектору који су у последњих годину дана довели до губитка више сателита и летелица, укључујући теретни брод који је требало да достави намирнице МСС.

Командант Сојуза Генадиј Падалк у свемир је отпутовао четврти пут и у орбити је до сада провео 585 дана. За Сергеја Левина то је први лет у свемир, а за Џозефа Акабу прва дужа свемирска мисија.

Пред лансирање, тај астронаут америчке свемирске агенције Наса изјавио је да је срећан што је добио прилику да лети у Сојузу, најпоузданијој ракети на свету са више од 1.700 лансирања.

Русија је једина земља која може да шаље астронауте на МСС, након што је прошлог лета последњи амерички свемирски брод отишао у „старо гвожђе“.

 

 

Ниче нови храм у Земуну
Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј освештао је јуче, 30. августа 2012. године, темеље цркве у част и спомен Светог Атанасија Великог у земунском насељу Плави хоризонти.

Свечаном чину освећења, поред Преосвећеног Епископа хвостанског Г. Атанасија, свештенства Архиепископије београдско-карловачке, многобројног народа Земуна и околине, присуствовали су и председник Скупштине града Земуна г. Бранислав Простран, генерални директор ГСП Београда г. Милета Радојевић, и дародавци који су се својом добротом и љубвљу према Светој Мајци Цркви уградили у будући свети храм.

 

 

 

Отворено писмо Митрополита црногорско-приморског Господина Амфилохија Предсједнику Црне Горе Филипу Вујановићу
Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије упутио је отворено писмо предсједнику Црне Горе господину Филипу Вујановићу поводом недозвољавања свештенству Митрополије црногорско-приморске да служи свету Литургију у храму светог Преображења на Ивановим Коритима (19. августа 2012.) од стране припадникâ црногорског МУП-а, као и поводом још неколико важних питања која се тичу односа Цркве и државе Црне Горе. Слиједи интегрални текст Митрополитовог обраћања црногорском предсједнику:

 

 

Предсједнику Црне Горе

г. Филипу Вујановићу

Подгорица

Поштовани господине Предсједниче,

Обавијештени смо од цетињских пароха, задужених за обављање парохијских дужности како у цетињским храмовима тако и у свим храмовима Митрополије црногорско-приморске око Цетиња и у Катунској нахији, да их је полиција и ове године спријечила да за Преображење обаве службу у истоименом храму на Ивановим Коритима, као што се то одувијек чинило. Истовремено сазнајемо и видимо да су државна средства јавног информисања, игноришући чињеницу да је у стотине православних храмова Црне Горе одржавана служба Божја за овај велики хришћански празник (празник је нарочито свечано прослављен на Жабљаку са свенародном литијом кроз град на челу са Његовим Преосвештенством Епископом будимљанско-никшићким Јоаникијем), приказали само инциденте на Ивановим Коритима проузроковане насиљем ,,свештенства” такозване ЦПЦ, очигледно у циљу промовисања ове новоформиране вјерске заједнице у Црној Гори, а на срамоту саме Црне Горе.

 

(Српска Православна Црква)