Прочитај ми чланак

НОВА НАДА СРПСКОГ ЖАНРОВСКОГ ФИЛМА (Видео)

0

На Кратком метру у Беопграду, нарочиту пажнуу привукао краткометражни филм Немање Ћеранића СТОЧАР, српска парафраза  Nicolasa Windinga Refna. Доносимо вам кратки интервјуа са младим редитељем, студентом монтаже на Факултету драмских уметности у Београду.

Зашто назив „Сточар” и одакле је потекла идеја за ову крими причу?

– Знао сам да ће филм бити жанровски, тј.  драма која  садржи елементе криминалистичког жанра у себи,  И да ће главни актер бити човек са периферије, усамљеник, који сплетом околности бива уплетен у злочин. Пошто се Стеван (главни актер)  бави сточарством, тиме и назив филма Сточар. И не само то, него и чињеница да у сваком човеку постоји нешто животињско, што ми у његовим поступцима, односима и занимању, кроз филм можемо да препознамо.

Да ли мислиш да међу младима у Србији има доста насиља и да су неким младим људима и даље идоли криминалци?

– Медији стварају идоле, насиља је увек било и увек ће га бити.

Заједно са својим колегом драматургом Страхињом Маџаревићем основао си продукцијску кућу „Српске Слике”, реци нам нешто о вашем раду?

– Српске слике су наш American Zoetrope. Замишљене су као место на коме ће се окупити најбољи студенти  ФДУ из свих области филмске делатности. Угледамо се на новохоливудски филм и желимо да правимо жанровске филмове пуне тензије, крви, љубави, и свега што добар филм треба има. Циљ нам је да српска кинематографија буде најбоља у Европи.

Како ти се допада овогодишњи програм фестивала, да ли сем твог филма имаш неку препоруку за посетиоце?

– Драго ми је што има доста младих аутора, поготово са ФДУ, препоручујем филм Милорада Ћитића који се зове “Драган”, заједно смо на класи, на катедри за монтажу, и имамо сличан поглед на филм. Такодје би издвојио све филмове колега са ФДУ.

Да ли је ово први пут да се твој филм приказује на неком фестивалу?

– Није, филм „Сточар“ је био на разним фестивалима пре Кратког Метра, у Бања Луци, Тузли, Врњачкој Бањи, као и у иностранству,  у Румунији и Немачкој.

(Краткиметар.рс)