Прочитај ми чланак

Ниш добија споменик Цара Константина

0

Република Србија обезбедиће средства за изградњу Константиновог споменика, рекао је градоначелник Ниша Зоран Перишић.

Градоначелник је појаснио да ће се споменик градити према пројекту који је победио на конкурсу 2004. године, а споменик би требало да буде готов до краја октобра наредне године.

– Пошто је задњи датум на који можемо да рачунамо 28. октобар, ја не видим ни један датум иза тога, а Ниш кад се ово све заврши мора да остане са нечим што ће бити препознато као симбол наредне године – рекао је Перишић.

Он је додао да се тренутно разматрају две локације на којима би споменик могао да буде постављен.

– Једна локација је на платоу испред хотела “Мy плаце”, али вероватнија локација због монументалности је парк испред Градске куће – каже Перишић.

Коначно решење донеће Комисија, али је градоначелнику, како сам каже, логичније да споменик буде постављен у парку преко пута Градске куће са погледом на Тврђаву и град.

На анонимном конкурсу стручни жири је оценио као најбоље решење рад магистра вајарства Вука Ђуричковића према ком цар Константин седи на престолу, у једној руци му је крст, а на коленима мач. Споменик је висок шест метара, а импозантна капија испод које цар Константин седи висока је 20 метара.

 

(Јужне вести)