Прочитај ми чланак

КОМУНИСТИ СЕ БУДЕ: Представа “Смрт фашизму! О Рибарима и Слободи” 9. маја у Атељеу

0

Премијера представе “Смрт фашизму! О Рибарима и Слободи” , биће одиграна 9. маја у Атељеу 212. Милена Миња Богавац, ауторка концепта, текста и редитељка представе Смрт фашизму!, открила је корене потребе за стварање нове представе.

“Зато што борба против фашизма никада није завршена. Зато што су заједници потребни хероји. Зато што је младим људима потребна вера у боље сутра. Зато што су им потребне инспирација и нада. Зато што млади данас нису „најгора генерација икада“. Зато што је тој генерацији потребно знање. Зато што онај ко зна да разуме прошлост, разуме и садашњост. Зато што верујемо и младе и у њихову веру у идеале. Зато што фашизми, у свету, поново подижу главе. Зато што морамо и ми да подигнемо своје. Зато што дижемо главу, онда када дигнемо глас. Зато што – млади. Зато што – не фашизам”, поручује ауторка представе.

У јануару ове године ауторски тим представе Смрт фашизму! О Рибарима и Слободи, заједно са пет младих глумаца кренуо је у истраживачки рад и потрагу за изгубљеним причама о породици Рибар и Слободи Трајковић.

Желећи да подсети јавност на значај политичке мисли овог младог револуционара, али и да на својеврсан начин најави премијеру нове представе инспирисане његовим ликом и делом, Рефлектор театар је у УК Паробод обележио 102 од рођења народног хероја Ива Лоле Рибара.

Програм је подразумевао сценска читање писама и говора Ива Лоле Рибара, а специфичност овог перформанса огледала се у извођењима у различитим просторијама УК Пароброд. Глумци, Ђорђе Живадиновић Гргур, Нина Нешковић, Сунчица Милановић, Никола Живановић и Страхиња Блажић, су своје вишемесечно истраживање и рад извелии пред великим бројем посетилаца и, спровођењем кроз собе Пароброда, представили животни пут Ива Лоле Рибара и његових најближих.

Анета Горановић, директорка и продуценткиња Рефлектор театра, позвала је публику да подрже њихов рад на представи, која је као и све претходне, настала без подршке државе.

Рефлектор театар предлаже савезнички и симпатизерски однос, свима који верују у потребу константне борбе против фашизма, свима који верују у снагу приче о Иви и Слободи, свима који желе да нове генерације не забораве ову потресну и инспиришућу причу. Будите део наше борбе, ми смо ту и знамо да је победа могућа, поручују из Рефлектор театра.