Прочитај ми чланак

Хрватска: Са „Гигом Моравцем” нападају „Суљу”!

0

Giga_Moravac_Bolji_zivot_721789338Sulejman Veličanstveni(Политика.рс)
Битка за гледаност у региону управо се и води између турских мелодрама и балканског хумора.

Зато је хрватска Дома ТВ прошле јесени пуштала „Бољи живот”, у термину када је РТЛ емитовао „Сулејмана Величанственог”. Како су тада јављали медији – трка је била тесна.

Домаћа ТВ серија „Монтевидео, бог те видео” од пре неколико дана приказује се на две телевизије у региону: скопском Каналу 5 и сарајевској Федералној ТВ. Романтизована прича о одласку фудбалске репрезентације Југославије на Светско првенство у Уругвају 1930. стигла је у Македонију и БиХ и тако наставила праксу размене серија у земљама бивше СФРЈ.

Због много хрватских теленовела на српским каналима (некада, поменимо само неке – „Долина сунца”, „Понос Раткајевих” и „Обични људи”, а данас „Ларин избор”), део јавности и ТВ критичара стекао је утисак да је овдашње тржиште преплављено загребачком продукцијом. Поставили су питање да ли тамошња публика може да погледа екранизацију романа Мир Јам или Гордане Куић или комедије са Чкаљом.

У Хрватској су приказани углавном стари наслови РТВ Београд. Од наше новије серијске продукције емитован је „Мирис кише на Балкану” на ХРТ-у, као и „Жене са Дедиња” и то прошле јесени на ТВ Нова. Сарадња је интензивнија са БиХ и Македонијом. Поменули смо већ да је свој ТВ живот у овим земљама почео „Монтевидео”, у продукцији београдског „Интермедија нетворка”.

– Први серијал смо приказали у Словенији и сада очекујемо да би тамо могао да почне да се приказује наставак „На путу за Монтевидео” – истиче Невена Повреновић из ове куће.

Битанге и принцезе, још једном
Врата за хрватске сапунице била су отворена још од прве – „Вила Марија”. Уследиле су, па и репризиране бројне тамошње теленовеле, да би се нешто касније нашло места и за загребачке ситкоме. Иако је већ једном приказивана, хумористичка серија „Битанге и принцезе” поново је пред српском публиком, у два термина на ТВ Студио Б.

У свим земљама бивше СФРЈ емитована је и ТВ серија „Вратиће се роде”, београдског „Адреналина”. Први сусрет са публиком овај серијал имао је 2007. на ТВ Б 92.

– Интересовање за ту серију у региону било је очигледно. Била је то урбана прича и прва играна серија коју је емитовала ТВ Б 92 – истиче Наташа Марковић из „Адреналина”.

Она додаје да су се „Роде” разликовале од других наслова и по томе што су се готово истовремено приказивале у комшилуку и код куће.

– Ретко се дешава да се серија приказује премијерно на једној и паралелно на другим телевизијама у региону.

Како су нам казали на РТВ Пинк, они своје серије публици у суседству углавном пласирају путем својих регионалних канала. Тако је „Љубав, навика, паника” емитована на Пинк БХ док се „М(ј)ешовити брак” приказује на каналу ове куће у Црној Гори – Пинк М.

На РТС-у сазнајемо да је њихова нова производња и, најчешће, копродукција са „Кошутњак филмом”, углавном одлазила на екране преко Дрине. На пример, „Мој рођак са села”, „Грех њене мајке”, „Рањени орао” и „Бела лађа” приказивани су на ТВ Бијељина, РТВ Републике Српске и каналу П Плус.

Како објашњава Зоран Јанковић из „Кошутњак филма”, Федерална ТВ у Сарајеву и РТВ РС углавном се договарају да поделе трошкове и заједнички откупе београдске серије које се онда емитују у целој земљи. Он открива да су при крају преговори са телевизијама у БиХ и Македонији за приказивање серије „Шешир професора Косте Вујића”.

– У току су и преговори са хрватским комерцијалним каналима који су заинтересовани за „Рањеног орла”, „Грех њене мајке” и „Непобедиво срце”.

Јанковић додаје да су овдашње серије увек наилазиле на добар пријем у земљама региона и да би извоз домаће продукције можда могло да поспеши и отварање канала куће „Антена” у Словенији.

– Ако „Антена” у Словенији буде примењивала исти принцип као на својој Првој ТВ у Београду, биће места и за наше серије. На Првој ТВ пуштају турске, али и домаће серије.