Прочитај ми чланак

ТВ серије су преплављене ЛГБТ+ ликовима

0

Родна идеологија полако али сигурно окупира телевизију. А понајвише продире у телевизијске серије. Штавише, у сезони 2021–2022. видећемо највећу заступљеност ЛГБТ+ ликова на ТВ-у до сада, тврди америчко непрофитно удружење GLAAD (Gay & Lesbian Alliance Against Defamation) у извештају Where we are on TV.

Стримовање дугиних боја

Као што је истакао и TvBlog, у извештају су посматрани стални и повремени ликови из ТВ емисија на бесплатним каналима, кабловској телевизији и, наравно, на платформама за стримовање које сада држе лавовски део онога што постаје велика промена у телевизијској потражњи и понуди. У раду се разматрају платформе Apple TV+, Disney+, HBO Max, Hulu, Netflix, Prime Video Paramount+ и Peacock.

11% ЛГБТ+ ликова

Према извештајима организације GLAAD, од укупно 775 ликова приказаних у ТВ серијама које су планиране за емитовање у ударном термину у сезони 2021–2022, 92 се идентификују као ЛГБТ+, што је 11,9%. Годишњи пораст износи 2,8 процентних поена и највећи је резултат забележен до сада. Штавише, поред ликова из серија које се емитују на бесплатним каналима, на платформама је присутно још 49, што чини укупно 141 улогу у дугиним бојама.

Дугине боје и црна

Повећање се односи и на присуство лезбејки: њих је 56 или 40% укупног броја. Али овај политички коректан талас не зауставља се само на подручју сексуалних опредељења: штавише, извештај показује да већ четврту годину заредом, Афроамериканци у ЛГБТ+ заједници настављају да надмашују белце.

Нетфликсов рекорд

Међутим, извештај организације GLAAD није изненађење. Портал iFamNews већ је извештавао о појави трансродног лика чак и у Нетфликсовом дечјем програму под називом Babysitter’s Club. Да не заборавимо и нашу петицију покренуту 2020. године против Нетфликса због дистрибуције филма Cuties. На експлицитан и вулгаран начин, филм приказује хиперсексуализовану представу девојчица од само 11 година, и то на такав начин да је неколико критичара изјавило да је филм еклатантан пример дечје порнографије. Да не помињемо и још увек нерешен случај злоупотребе од стране телевизије РАИ на штету малолетника.