Прочитај ми чланак

Рускиња тврди да је живот у Србији бољи него у Немачкој, многи се слажу с њом

0

"Да ли је живот бољи у Србији него у Немачкој? Све зависи од тога ко сте, циљева, укуса, мотивације. И да, постоје стотине и хиљаде људи из Србије који се сваке године имигрирају у Немачку с разлогом. Али рец́и ц́у вам да постоје неке ствари о Србији. Вероватно ћете мислити да сам луда због тога што тврдим да је живот у Србији бољи него у Немачкој. Али дозволите ми да кажем да је живот у Србији може да буде бољи за неке људе него живот у Немачкој".

На свом Јутјуб каналу Рускиња Ана, која је последњих пет година радила, студирала или волонтирала у Немачкој, Грчкој, Аустрији, па чак и далекој Индији, објавила је видео у којем је поредила живот у Србији и Немачкој. Ова млада девојка имала је доста речи хвале за нашу земљу.

Ана је поредећи нас са Немачком, навела да је Србија боља за живот пре свега због трошкова живота, као и да је у Немачкој бољи живот за инжењере рецимо.Навела је да су у Србији јефтиниј станови него у Немачкој, да их је и лакше пронаћи.

„У Немачкој када идете да гледате стан унутра ћете затећи много њих који су већ заинтересовани, па зависите од власника који на крају доноси коначну одлуку о томе кога ће пустити у стан… У Немачкој ће вам тражити три депозита, а овде многи траже један, а потом кирију плаћате месечно“, објаснила је, те додала да јој се свиђа што у Србији има доста намештених станова за издавање, док су у Немачкој углавном празни станови.

Говорећи о интернету, рекала је да је у Немачкој доста скуп и често тешко доступан.

„У Србији имате интернет готово свуда и много је бржи. Сада сам у стану где имам најбржи интернет у животу. Само лети“, навела је она.

И Немачка има предности, каже, те додаје да је ова земља „мало боље опште организована“. Тамо су, подвлачи, правила јасно постављена и да их готово сви поштују.

„Ово је Балкан, и можда овде баш ствари некад не функционишу најбоље, али сва та правила у Немачкој могу да излуде човека. Поготово оне људе који воле да живе слободније, који неће да буду спутани“, каже.

Ипак, истиче предност у Србији то што код нас радње раде увек и свуда. У Немачкој, објаснила је она, недељом ништа не ради.

„И другим данима радње се затварају раније, а у мањим градовима баш доста раније. Тај проблем у Србији нећете имати. Код њих раде неке продавнице 0-24, имате трафике, имате све. Можете да наручите кад вам нешто треба“, поручује.

Српском кухињом је одушевљена.

„У Немачкој се храна заснива на свињетини, кромпиру и хлебу. У Србији исто доста једу месо, али разно и здраво месо. Мање је масно, а јеловник им је уопштено разноврснији. Србија производи доста воћа и поврћа, а храна им је веома укусна и баш ми се свиђа“, навела је млада Рускиња која је одушевљена је палачинкама, јер је подсећају на Русију, док је палачинке, каже, тешко пронаћи у Немачкој.

Свиђа јој се и време у Србији, каже да је одушевљава што не пада киша често, док у Немачкој често киша пада скоро сваки други дан.

Многи су коментарисали испод Аниног видеа и већина њих сматра да је у праву.

„У Немачкој сам живела 27 година, последњих 11 живим у Србији, много је волим“, један је од коментара.

Други корисник је написао такоше да је у праву, и да живи у Швајцарској већ 20 година, уместо у Црној Гори и да много тога почиње да га нервира.

„Вероватно култура, овде те пријављују кад год нешто урадиш и све много кошта. Хвала ти за овај видео“, наводи се у коментару.

Има и оних који су „бранили“ Немце.

„Добро, живим овде, није да баш тако често пада киша. Верујем да је у Србији топлије, али време у Немачкој није тако страшно као што кажеш. Ипак, што се тиче интернета управу си. Корона криза је то свима ставила до знања и надам се да ће коначно то поправити“, навео је трећи корисник.