Прочитај ми чланак

Зиђин тражи раднике – НИКО неће код њих!

0

Зиђин, познат по томе да се према радницима односи бахато и непримерено, ових дана се, према речима НСЗ у Бору, сусрео са проблемом недостатка радника за одређене позиције. Како ова слуижба каже, потребене радне снаге за кинеску компанију на бироу града Бора више нема. Директорка НСЗ у Бору Лидија Начић је за агенцију Бета рекла да не постоје кадрови за одређена занимања попут машинских и електро-инжењера, нема ни правника са положеним правосудним испитом.

Зиђин је кренуо у потрагу за новом радном снагом, због чега су у згради Градске управе у Зајечару ове недеље представили слободна радна места свим заинтересованима који су били позвани да понесу своје биографије, пише Луфтика.рс.

Ziđin u Boru, Foto: Screenshot/Al Jazeera

Према писању Ист медије, кинески послодавац тражи техничаре машинске и електро струке, браваре, металостругаре, аутомеханичаре, електротехничаре, електроничаре, возаче тешких теретних возила и камиона, багеристе, геометре, маневристе и машиновође. Зиђину су потребни и дипломирани економисти, правници, инжењери електронике, машинства, рударства и остали дипломирани стручњаци из области електротехнике, машинства и рударства.

За Данас су из НСЗ током лета рекли да на бироу немају руковаоце багера и машина за израду лаке амбалаже, ливце, бушаче у подземној експлоатацији, геодете, пројектанте нискоградње, а међу најтраженијим занимањима којих такође нема довољно су и радници на обезбеђењу, тесари, зидари, армирачи.

Просечна нето зарада у Зиђину је у првој половини ове године износила 98.774 динара, односно 7,8 одсто више него прошле године и 19,3 одсто више него 2019, пише Ист медиа. Плате у Зиђину су редовне, наводе на овом порталу и 54 одсто веће од просека у Србији.

– Према нашим сазнањима, послодавац је у прошлој години остварио око 680 милиона долара прихода, а већ у првом кварталу ове године је остварио 222 милиона прихода, што је знак да ће у овој години бити остварен већи приход и већа добит него на крају прошле године. Зато синдикати и траже да успех послодавца запослени прате и кроз повећање зараде, односно могућност да у колективном уговору има и повећање зараде – рекао је председник УГС Независност у Зиђину Часлав Гаврић за Радио Слободна Европа.

Не смемо заборавити шта је све Зиђин добио из буџета наше државе. Поред субвенција за све и свашта, Зиђин је узео и помоћ привреди услед пандемије коронавируса, у износу од два милиона евра, иако је у претходне две године забележио рекордне резултате у производњи бакра и злата.

Гаврић каже да плате у оном делу компаније, некадашњем РТБ Бору, јесу на нивоу од скоро 100 хиљада, али да не зна како се крећу у новом руднику Чукару Пеки.

– То је просек код нас у Зиђину, у делу који је некада био РТБ Бор, а колике ће плате бити у новом руднику то још не знамо, тамо нисмо још синдикално организовани, доста је уговора на одређено – каже Гаврић за Данас.

– Питање је и какви су услови, обично пословодство поставља и неке услове када се ради о годинама, јер неће да запошљавају старије, све преко 40 година не упошљава се – истиче он.

Према подацима са АПР, прошлу годину Зиђин је завршио са 5.472 запослена, тренутно их, каже Гаврић, ради између 5.700 и 5.800, док на другом месту, у новом руднику Чукару Пеки недостаје неких 500 људи.

– Толико планирају да упосле, тај рудник је већ неко време у припреми за отварање, с јесени је план да крене и да се озбиљније ради. Ту сигурно недостаје стручни кадар и технички, али и правно-економске струке – наглашава Гаврић.

Прва половина године за раднике Зиђина протекла је у преговорима са послодавцем како ће изгледати нови колективни уговор, а због незадовољства новим правилником о раду који је фирма донела након што је крајем јуна стари истекао радници су најавили и штрајк. Након доста преговора ситуација је изглађена. Новим уговором су замислил да закуцају раст платама док им је профит растао вртоглаво веч у прва три месеца ове године. Поштено, свака част.

– Успели смо заједно са Министарством рударства да решимо проблем, поништен је Правилник о раду који су донели и усвојен је нови који је садржао иста права као Колективни уговор који смо имали раније, с тим да су они били дужни да наставе преговоре, али од тога још нема ништа – каже Часлав Гаврић.

Радницима тренутно, како каже, одговара овај Правилник који садржи иста права као стари Колективни уговор и који омогућава повећање зараде, који уговор због ког су се побунили није предвиђао.

Србија Зиђин Копер је у већинском власништву кинеске Зијин Интернатионал Мининг Цомпанy Лимитед са седиштем у Хонгконгу, која је пре три године купила РТБ Бор. Компанији Зиђин мајнинг ове године Министарство рударства одобрило је и изградњу рударских објеката, као и извођење радова у руднику бакра и злата Чукару Пеки.

Најављена вредност инвестиција у овај рудник је 474 милиона евра, а предвиђена је годишња производња од 3,3 милиона тона руде бакра и злата. Када су дали одобрење из Министарства рударства су поручили да ће отварањем овог рудника, које је планирано у последњем кварталу 2021, Србија постати други произвођач бакра у Европи, после Пољске, а да ће се учешће у производњи ове руде повећати са садашњих пет на 18 одсто. Сјајне прогнозе за Зиђин од којих ми немамо ама баш ништа осим чистог ваздуха у Бору.