Прочитај ми чланак

Како је МУП слагао да је брат осумњиченог за убиство Данке умро природном смрћу

0

Далибор Драгијевић (40), млађи брат осумњиченог за убиство двогодишње девојчице Данке Илић у Бору, преминуо је у полицијском притвору насилном смрћу, а не како је МУП то тврдио у свом саопштењу наводећи да је осумњиченом кобног 6. априла позлило и да је реч о природној смрти. Сазнања о насилној смрти ексклузивно је открио недељник "Радар", а постављају се питања због чега је МУП Србије слагао о смрти притвореника у полицијској станици, али и ко је осумњиченом Драгијевићу нанео повреде услед којих је наступила смрт.

Како је „Радар“ открио, Далибор Драгијевић, брат једног од осумњичених за нестанак и смрт двогодишње девојчице, умро је насилном смрћу 7. априла у раним јутарњим сатима у полицијској станици у Бору, што је установљено обдукцијом на Институту за судску медицину у Београду.

У судско-медицинском налазу констатоване су бројне повреде по телу Драгијевића, због чега су вештаци закључили да се ради о насилној смрти. Налаз вештака је прослеђен надлежном Вишем јавном тужилаштву у Зајечару на даље поступање.

Имајући у виду налаз Института за судску медицину, поставља се питање и ко је осумњиченом Драгијевићу нанео смртносне повреде у полицијској станици у Бору где је саслушаван кобне вечери када је преминуо, али и због чега је МУП слагао, и обмануо јавност да се ради о природној смрти.

Драгијевић је приведен 6. априла, у суботу, због сумње да је, након извршеног кривичног дела, помогао десет година старијем брату, који је осумњичен за тешко убиство двогодишње Данке Илић.

Њему је тада одређено полицијско задржавање до 48 сати, да би у недељу ујутру јавност била обавештена да је Драгијевић преминуо у полицијској станици.

Саопштење полиције било је следеће – Д. Д. је преминуо „природном смрћу“.

У саопштењу МУП од 7. априла даље се наводи и да је осумњиченом у раним јутарњим часовима „позлило“ и да је „упркос правовременом реаговању полицијских службеника и лекара Дома здравља у Бору, који су покушали реанимацију, Д. Д. у 3.10 часова преминуо, а од стране лекара мртвозорника констатована је природна смрт“.

Ипак, вештачење Института за судску медицину у Београду је, међутим, показало да Драгијевић није умро природном смрћу, већ од последица батинања, чији су трагови били јасно видљиви и детаљно описани у налазу вештака.

Након што је „Радар“ објавио ове информације, портал Нова.рс упутио је МУП Србију следећа питања:

Од чега је Д. Д. задобио повреде током боравка у полицији?

Због чега је МУП у саопштењу навео да се ради о природној смрти, а не насилној?

Да ли ће Сектор унутрашње контроле МУП да покрене поступак поводом смрти притвореника у полицијској станици?

До објављивања овог текста МУП Србије није одговорио на питања портала Нова.рс.

Упућена су питања и Вишем јавном тужилаштву у Зајечару, којем је прослеђен извештај:

Када је налаз достављен тужилаштву и да ли је оно покренуло поступак поводом смрти притвореника у полицијској станици?

Из ВЈТ Зајечар рекли су за Нова.рс да још увек нису примили обдукциони налаз.

Такође, новинари су позвали и министра полиције Братислава Гашића поводом сазнања, међутим, он нас је упутио на Биро МУП-а, који је задужен за сарадњу са медијима.

Подсетимо, Далибор Драгијевић, брат осумњиченог Дејана Драгијевића, као и његов отац Раде, ухапшени су због сумње да су помагали ухапшеном за убиство мале Данке да након злочина премести тело, где га је наводно оставио.

Потрага за девојчицом Данком Илић покренута је 26. марта након што је њена мајка пријавила да је нестала са имања у Бањском пољу. Уследила је опсежна потрага терена, полиција је обавила разговор са сведоцима, а када се појавио снимак из Беча на ком се нашла девојчица која веома подсећа на Данку Илић, па је Аустрија покренула истрагу. Дан касније, председник Србије Александар Вучић је саопштио званично да је Данка убијена, да су две особе приведене и да су признале тај злочин. 

Тело детета, чак ни трагови попут делова одеће, до данас нису пронађени. Дресирани пси трагачи, које користе као помоћ у земљотресима јер могу да нањуше траг и дубоко под земљом – ништа нису открили.